Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/June/45
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/June/45

Новини

Презентовано елемент унікальної захисної обрядодії, зафіксованої на Хотинщині

14 червня в Учбово-методичному   центрі культури Буковини відбулася презентація елемента нематеріальної культурної спадщини «Очищення і захист бузком (елементи сакральних обрядодій)». Зафіксовано елемент у селах Керстенці, Рукшин та Недобоївці Хотинського району Чернівецької області.

До уваги присутніх представили облікову картку елемента, котра містить основну інформацію про обрядодію, а також спеціально відзнятий короткий інформативний фільм.

Як зазначив директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, дана презентація є стартовою і вона покликана започаткувати цілий цикл дослідження нематеріальної культурної спадщини Буковини: її етнографічних, сакральних, фольклористичних аспектів.

За словами завідувача науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури Іванни Стеф’юк,  наявний матеріал свідчить про те, що наявна зараз на Хотинщині традиція вносити бузок і очищати ним простір, є лише елементом архаїчної обрядодії, реконструювати яку (хоча би гіпотетично) буде доволі складно. Проте ті вірування, які збереглися і бережуться як місцевим населенням, так  і краєзнавцями (зокрема, популяризатором звичаїв села Керстенці є завідувач сільської бібліотеки Валентина Гаврилян), дають чітке уявлення про те, що рослина по-особливому осмислювалася і цінувалася у народній культурі. Ідеться про відгомін давнього культу зела, живий оберіг, котрий шанують і до сьогодні.

На завершення презентації відбулося коротке обговорення, до якого долучилися доцент кафедри української літератури ЧНУ імені Юрія Федьковича, фольклорист Василь Костик; заступник голови обласного осередку ВУТ «Просвіта», заслужений артист України Іван Дерда; письменник та журналіст Анатолій Томків.

 

{gallery}2017/June/45{/gallery}