Новини

Вічна пам'ять Олені Гасюк

На 96-му році життя відійшла у вічність всесвітньовідома вишивальниця, справжня берегиня буковинської вишивки, заслужений майстер народної творчості України, кавалер ордена Княгині Ольги, лауреат багатьох премій і фестивалів Олена Онуфріївна Гасюк.

Колектив Учбово-методичного центру культури Буковини висловлює щире співчуття рідним і близьким Олени Онуфріївни. Це величезна втрата не тільки для Буковинського краю, а й для всієї України. Коли відходять митці такого рівня, з ними завершується ціла епоха…

Вічна пам'ять талановитій і світлій людині!

СЛАВЕТНІ РЯДКИ БІОГРАФІЇ

Олена Онуфріївна Гасюк народилася 7 липня 1921 року в селі Дихтинець Путильського району в славетній родині Федюків. Ще п’ятирічною Олена вирішила, що навчиться вишивати так вправно, як її тітка Марія. Художня вишивка все більше захоплювала дівчину. Вона вивчала і запам’ятовувала гуцульські орнаменти, робила відшивки, вивчала техніки вишивки, види художніх швів. У цей же час Оленка захоплюється малюванням. Родина мала намір відправити обдаровану дівчинку на навчання, однак через те, що воно було занадто дорогим, батьки погодилися, щоб Оленка займалась вишиванням, в яке вона була закохана до нестями. Наприкінці 30-х років Олена Гасюк багато малює, збирає старі народні вишивки, творчо інтерпретує їх у власних роботах, створюючи власні композиції. Велику увагу приділяє народному крою вбрання. Вивчає все нові види художніх швів і оволодіває понад шістдесятьма.

З січня 1945 року Олена Онуфріївна працює вчителем художньої вишивки. Попри труднощі, вона готує методичну базу з художньої вишивки, в основі якої стали зразки буковинської вишивки, котрі майстриня роками збирала. У 1948 році Олена Онуфріївна вперше бере участь в обласній художній виставці.

Працюючи викладачем, одночасно навчається в училищі, яке закінчує в 1952 році. Разом зі студентами молодий педагог продовжує збирати зразки української вишивки, експериментує, створює власні композиції. Багато уваги приділяє вивченню художніх швів. Водночас бере активну участь в обласних, республіканських та всесоюзних виставках. У своїх роботах Олена Гасюк творчо переосмислює народні мотиви, створює злагоджену гаму кольорів, домагається високої виконавської майстерності. Роботи мисткині були відзначені багатьма високими нагородами. Мистецтвознавці підкреслюють професійну майстерність та філігранність виконаних робіт, їхній естетичний смак та вишуканість. Олена Гасюк стає відомою не лише на Буковині, а й в Україні, Канаді, США, Австралії. Їй пишуть листи, просять проконсультувати чи дати пораду, а неперевершені вишивки закуповують провідні музеї України. Багато робіт опинилися в приватних колекціях зарубіжних шанувальників талановитої майстрині. Виданий нею посібник «Художнє вишивання» став у 80-х роках бібліографічною рідкістю.

Олена Гасюк завжди перебувала у творчому пошуку. Вона створювала все нові шедеври. У 2011 році за значний внесок у розвиток українського народного мистецтва Указом Президента України Олена Онуфріївна Гасюк нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня. Важливою подією для митців Буковини, поціновувачів таланту славної вишивальниці став її альбом «Буковинська народна вишивка», в якому зібрано 280 орнаментів та сто різних технік вишивання, виданий у 2006 році.