Новини

Вітаємо Діану Новак з почесним званням!

З нагоди Міжнародного жіночого дня Президент України Петро Порошенко підписав Указ №56/2017 «Про відзначення державними нагородами України жінок за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково- технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю». Серед нагороджених - відома майстриня народної вишивки та нанизування бісеру з Кіцманя Діана Новак. Згідно Указу Президента України їй присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України».

Колектив учбово-методичного центру культури Буковини щиро вітає майстриню та бажає їй подальших творчих успіхів на ниві розвою традиційної народної культури.

Рядки біографії

Діана Дмитрівна Новак народилася 8 листопада 1977 року в місті Кіцмань. З 1984 р. по 1992 рр. навчалася у Кіцманській середній та музичній школах. У 1992 р. вступила до Чернівецького обласного навчального центру, який закінчила у 1994 році отримавши спеціальність «бухгалтер – економіст». З 1994 по 1999 рр. навчалася у Тернопільській академії народного господарства, де отримала повну вищу освіту.

З 1994 року працювала у Державній податковій адміністрації у Кіцманському районі державним податковим інспектором. У 2010 вступила до Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка.

Любов до мистецтва, до вишивки прищепила майстрині її мати – заслужений майстер народної творчості України Дарія Сильвестрівна Стасюк. Разом з мамою Діана Новак зібрала колекцію старовинних сорочок Кіцманщини, які ретельно досліджує, намагаючись вивчити принципи і сутність буковинської орнаментики, нерідко призабутої. Частину своєї колекції Діана Дмитрівна реставрувала, а деякі узори відшивала за прадавніми зразками.

Мисткиня використовує різні вишивальні техніки (низинка, мережки, вирізування та ін). З 2008 року активно займається нанизуванням бісеру. Опанувавши нові сучасні прийоми плетива й ткання бісером, взялася за реконструкцію та відновлення старовинних буковинських бісерних прикрас-герданів, силянок тощо. Вона створює й цікаві сучасні зразки жіночих прикрас, які завжди гарно пасують до народних строїв.

Діана Новак – заступник голови Чернівецького обласного осередку НСМНМУ, член НСХУ, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. О.Кобилянської, постійна учасниця багатьох всеукраїнських, обласних, районних фестивалів, виставок, культурно-мистецьких акцій.