Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2016/Decemder/11
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2016/Decemder/11

Новини

«Гуцульська мітологія» Буковинської землі

14 грудня у залі учбово-методичного центру культури Буковини відбулося відкриття персональної виставки заслуженого художника України Сергія Іванова (м. Львів) «Гуцульська мітологія». Окрім 29-ти унікальних робіт на гуцульську тематику в техніці левкасу, відвідувачі мають змогу помилуватися 16-ма графічними роботами й традиційними народними строями. Усі ці твори з приватної колекції відомого буковинського підприємця та мецената Володимира Захарчука, завдяки якому й стала можливою ця непересічна культурно-мистецька подія.

Перша подібна виставка під однойменною назвою відбулася ще у 2007 році в галереї «Неф» на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Митцю на диво вдається переосмислити темні й дещо важкі барви міфічного та забороненого світу гуцульських вірувань, перенести їх на полотно з новим світлим «присмаком», який стає зрозумілим будь-якій людині, наповнює душу чимось незбагненно теплим й напрочуд близьким…

Сам Сергій Ілліч відверто зізнався, що його, подолянина, вже давно заворожив гуцульський світ. Колись до глибини душі вразили зразки традиційної буковинської вишивки білим по білому. Недарма Марія Матіос назвала художника справжнім «гуцулом-снайпером», який своїм мистецтвом поціляє в самісіньке серце. Результатом творчої співпраці цих двох митців від Бога стали 10 видань письменниці, які оформлені творами Сергія Іванова.

Про творчий шлях художника, педагога, його активну участь у культурно-мистецькому житті не тільки України, а й у світах розповів директор учбово-методичного центру культури Буковини, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк. Він зазначив, що виставкова діяльність центру культури Буковини дає можливість ближче познайомитися не тільки з творами буковинських майстрів народного мистецтва, але й з роботами відомих митців України, яких надихає на творчість багатоманітна та неповторна етнічна традиція – від фольклорних – до рукотворних джерел.

З черговою творчою подією привітав пана Сергія заступник керівника апарату Чернівецької обласної адміністрації Олександр Шкурідін, який у своєму виступі ще раз наголосив, що для Чернівецької області проект такого рівня - визначний та знаковий.

Живописець, голова Чернівецької обласної організації Національної спілки художників України Юрій Гушкевич зазначив, що роботи Сергія Іванова вирізняються досконалістю професійних умінь, органічним поєднанням елементів етнокультури з власним світосприйняттям гуцульського життя, високим академізмом у графічних роботах античної тематики.

Справжнім музичним дарунком митцю та й усім присутнім став виступ солістки Чернівецької обласної філармонії Олени Урсуляк (концертмейстер-Юрій Холоменюк), яка виконала пісню про рідний край та буковинські коломийки. А коли словом і музикою вітали художника народні артисти України - Оксана Савчук та Іван Кавацюк – дует «Писанка», здавалося, і дзвінкоголосі струни цимбал, і старовинні сардаки почали витанцьовувати «Аркан», заполонивши стихією Карпатського краю усю виставкову залу.

Чернівчани та гості нашого міста мають змогу відвідати виставку з 9.00 до 18.00 (крім суботи та неділі) за адресою: вул. Й. Главки, 1-а.

_____________________________________________________________________________________________

«Гуцульська мітологія» Буковинської землі СЕРГІЙ ІЛЛІЧ ІВАНОВ (нар. 10 вересня1957 р. у м. Кам'янець-Подільський) — український графік і живописець. Закінчив Кам'янець-Подільську середню школу № 3 та одночасно навчався у міській дитячій художній школі. У Львові закінчив Українську академію друкарства (спеціальність — «Графіка»), тут живе і працює.

Його по праву називають сповідувачем «гуцульського духу», що завойовує уяву та естетичну прихильність своїх сучасників, серед яких, приміром, Марія Матіос. Він на диво багатогранний митець – займається не тільки живописом, але й естампом, скульптурою, ілюструванням та оформленням книжок. Його роботи експонуються на українських та зарубіжних виставках з 1976 року, здобуваючи міжнародні нагороди.

З 1993 року художник мав близько десяти персональних виставок по всьому світу. Серед його численних нагород — перша премія на конкурсі імені фламандського поета Guido Gezelle (Бельгія), друга премія бієнале графіки (Італія). Роботи знаходяться в музеях, галереях та приватних колекціях України, США, Японії, Франції, Нідерландів, Швеції, Італії, Австрії, Іспанії.

Понад 10 років (до 1996 року) працював викладачем кафедри оформлення й ілюстрації книги Української академії друкарства, розробив декілька потрібних навчальних курсів — «Теорія композиції», «Основи композиції видань» та «Естамп».

У творчості митця переважають біблійні сюжети, класична та українська міфологія, теми, вічні й незмінні упродовж віків: «Вогонь і вода», «Музика», «Подорож у часі», «Муза» та ін. У своїх роботах Сергій Іванов приділяє найбільше уваги деталям. Саме завдяки яскравим подробицям задум автора опукло проступає на полотні, постає у цілісності та єдності. Член Національної спілки художників України. Заслужений художник України.

 {gallery}2016/Decemder/11{/gallery}