Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2016/October/31
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2016/October/31

Новини

Нашій «Осені весільній» й погода - не перешкода!

         23 жовтня у Чернівецькому музеї просто неба вже вдруге відбулося відроджене фольклорно-етнографічне свято «Осінь весільна», започатковане у 1988 році відомими етнографом, фольклористом, заслуженим працівником культури України, колишнім працівником УМЦКБ Авксентієм Яківчуком.

Свято проводиться з метою збереження та відродження багатовікових традицій Буковинського краю, відродження автентичної весільної обрядовості. Цього разу у ньому взяли учать 11 найкращих аматорських колективів області, які відтворили справжню весільну стихію з усіма властивими обрядами та звичаями, що притаманні етнічним культурним традиціям українців та румунів на Буковині.

Захід розпочався з барвистої весільної ходи, яка супроводжувалася піснями, танцями та гучними музиками. На обійстях музею учасники дійства – аматори з Кіцманщини й Сторожинечини, Герцаївщини й Кельменеччини, Заставнівщини й Путильщини – правдиво відтворили усі обрядодійства, що передували буковинському весіллю: пошиття вінка, до молодої - з чобітьми, до молодого - з сорочкою, проща, клоніння вінка, споряджання посагу, виряджання до шлюбу.

Біля пишно заквітчаної весільної брами з пахучих ялинових гілок зустрілися гості молодого з Ропчі Сторожинецького району та молодої з Южинця Кіцманського району. Зайти на весільне обійстя – святково прикрашене фестивальне поле музею – молодим було непросто, адже спочатку довго виспівували свашки, а музики намагалися переграти одні одних, - хто довше та гучніше. А тут ще й хлопці, які переливали дорогу молодим, затребували, за давнім звичаєм, заплатити.

Та коли з помосту над брамою заграли путильські народні музики, щасливих наречених та їхніх гостей «пан Каньовський» з хусточкою завів тричі по колу на святкове обійстя, де з калачами та рушниками батьки благословляли їх на щасливе і довге подружнє життя.

Тут же, перед весільним столом, матері молодих тричі за рухом сонця на щастя й добро обсипали подружню пару зерном, цукерками та грішми. Не довго гуляло весілля на помості та зеленій траві, яку рясно окропила осіння мжичка, як старости спам’яталися: де ж головні гості? Адже яке свято без весільних батьків?! І тут, за народним звичаєм, довелося створити гонор вінчальним батькам – з весільним маршем та вигуками «Вівать!» А ті, поважні та гречні, з калачами привітали молодих. Знову співали й танцювали, опісля – й кури від українських і румунських свашок не забарилися – це вже батькам весільним віддяка.

Як на справжньому весіллі присутні мали змогу бачити обряди скуповування дружок, покривання та завивання молодої. Був тут і перший танець молодих газдів під плескання та ухкання гостей та учасників дійства, а щедрі весільні батьки пригощали всіх охочих пахучим калачем з медом.

Усе це колоритне та барвисте весільне дійство відтворили народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Южинецькі молодички» будинку культури села Южинець Кіцманського району (керівник - Ганна Зварич), народний аматорський театр фольклору «Кіцманчани» Кіцманського районного будинку народної творчості та дозвілля (керівник - Марія Карпова), фольклорний колектив «Козачка» будинку культури села Киселів Кіцманського району (керівник - Галина Андрієць), фольклорний колектив «Традиції» будинку культури села Ропча Сторожинецького району (керівник - Сільва Даскалюк).

Запальними танцями молодих вітали народний аматорський ансамбль танцю «Колос» будинку культури села Мамаївці Кіцманського району (керівник - Руслана Угринчук- Трач), народний аматорський ансамбль танцю «Зеленчани» будинку народної творчості та дозвілля села Зелена Кельменецького району (керівник - Микола Чорноморець), народний аматорський хореографічний колектив «Мугурел» будинку культури села Нижні Петрівці Сторожинецького району (керівник - Лариса Кедик), дитячий танцювальний колектив «Мугурел» будинку народної творчості та дозвілля села Горбова Герцаївського району (керівник - Юліан Буздуга). А грали на весіллі - народний аматорський оркестр народних інструментів «Валя Прутулуй» будинку народної творчості та дозвілля села Горбова Герцаївського району (керівник - Дмитро Скалко), ансамбль троїстих музик Путильського районного будинку культури (керівник - Василь Фрасенюк) та аматорський оркестр народних інструментів працівників культури Заставнівського району (керівник - Василь Бурдейний).

         Гостей та учасників фольклорно-етнографічного свята «Осінь весільна» привітали, щиро дякуючи за дбайливе збереження та відродження прадавніх народних традицій, начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Віра Китайгородська, директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк.

      Організатори свята - управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації, Учбово-методичний центр культури Буковини, Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту.

{gallery}2016/October/31{/gallery}