Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2016/April/13
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2016/April/13

Новини

Обласна творча лабораторія хормейстерів на пісенній Кіцманщині

15 квітня у Кіцманському РБНТД на базі народного аматорського хору районного будинку народної творчості та дозвілля відбулася обласна творча лабораторія керівників аматорських вокально-хорових колективів клубних закладів області та методистів районних клубних установ з розвитку аматорського мистецтва. Тема лабораторії: “Робота хормейстера над засобами вокально-хорової звучності та художньою інтерпретацією хорових творів у аматорському колективі”.

Її учасниками стали 36 працівників з усіх районів області та м.Чернівців (крім м.Новодністровська). Найбільшу активність проявили представники Кіцманського, Заставнівського, Герцаївського, Новоселицького та Сокирянського районів.

         На пісенній Кіцманщині їх радо зустрічали начальник відділу культури, національностей та релігій Оксана Тощук та працівники районного будинку народної творчості та дозвілля (директор – Валентина Білокрила).

         У своєму короткому виступі Оксана Тощук відзначила, що вибір саме кіцманського народного аматорського хору для проведення навчання є важливим та почесним. Як завжди, під час роботи було охоплено чимало важливих питань, зокрема, щодо стану розвитку хорового жанру в області, творчого рівня народних аматорських хорових колективів, вимог до підбору та формування репертуару, проведення концертної діяльності. Увагу керівників хорових колективів та методистів було зосереджено на збереженні хорових традицій Буковини, а також на важливості підготовки до Х ювілейного конкурсу аматорських хорових колективів ім. Сидора Воробкевича, який буде присвячений 180-річчю від дня його народження. Під час творчої лабораторії порушили питання підготовки хорових колективів до чергової атестації на предмет підтвердження звання “Народний аматорський” (доповідач - методист вищої категорії з вокально-хорового жанру УМЦКБ Катерина Фокіна).

         Очікуваним для учасників творчої лабораторії став майстер-клас, який професійно, доступно та змістовно провела голова циклової комісії “Хорове диригування”, викладач-методист, керівник хорового колективу Чернівецького обласного училища мистецтв ім. Сидора Воробкевича Валентина Гордей.

         Слід додати, що цей колектив під керуванням Валентини Гордей є лауреатом I ступеня у номінації “Мішані хори” ХХ Міжнародного фестивалю-конкурсу хорового мистецтва “Південна Пальміра” ім. Олександра Зайцева (м.Одеса, 2013р.) та переможцем (II місце) ХХХIII Міжнародного фестивалю у м.Хайнувці (Польща, 2014р.).

         Працюючи з аматорами, Валентина Анатоліївна висвітлила тему необхідності розспівування хору та вивчення нотної грамоти, що було практично підтверджено. Чимало професійних, творчих роз’яснень отримали аматори під час розучування нового актуального хорового хвору “Запалю свічу” (муз. І. Кириліної, сл. Р. Лоцмана), переклад для хору зробила Валентина Гордей.

         Продовженням творчої лабораторії було практичне заняття, яке вона провела з керівниками аматорських колективів та методистами. Розучуючи буковинську народну пісню в обробці А.Кушніренка “Виглядала мати сина”, хормейстер продемонструвала методику роботи над правильним диханням, інтонацією, кантиленою, фразуванням, загострюючи увагу на тому, що керівник колективу постійно повинен працювати над собою, підвищувати свій фаховий рівень.

Керівників аматорських колективів ознайомили з підготовленими збірками “Вокально-хорові твори на вірші Т.Г. Шевченка” та “Вокально-хорові твори патріотичного спрямування” (упорядник – К. Фокіна).

Для учасників творчої лабораторії кіцманський хоровий колектив підготував показовий виступ. У їхньому виконанні прозвучали твори “Христос Воскрес”, “Сховалось сонце” (укр. нар. пісня в обр. О. Стадника), “Сивий коню” (укр. нар. пісня в обр. Парфенюка), “Хустка тернова” (буковинська нар. пісня в обр. А. Кушніренка), солістка – Світлана Колосовська, “Все затихло” (обр. О. Стадника), солісти – Жанна Бербенюк та Марія Бевцик. Усі твори прозвучали на високому виконавському рівні.

В обговоренні підсумків лабораторії взяли участь викладач-методист Чернівецького обласного училища мистецтв ім. Сидора Воробкевича Жоржетта Борисова та завідувач кабінету методики розвитку традиційних жанрів УМЦКБ Зірка Кудрик. Досвідом роботи поділився заслужений працівник культури України, керівник народного аматорського хору “Любисток” БНТД села Коболчин Сокирянського району Іван Гончар.

На завершення обласної творчої лабораторії керівники аматорських колективів висловили щиру подяку Валентині Гордей за професійну методичну та практичну допомогу.

{gallery}2016/April/13{/gallery}