Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2016/March/11
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2016/March/11

Новини

Відроджуємо буковинський сувенір

1 березня у Чернівецькій торгово-промисловій палаті відбувся круглий стіл на тему «Буковинському сувеніру – бути?», метою якого було відновлення виробництва буковинського сувеніру, виведення місцевих виробників на всеукраїнський рівень, забезпечення їх роботою.

Відкрив захід Василь Ляхович, президент Чернівецької торгово-промислової палати:

- Сьогодні ми робимо перший крок до того, щоб про наш буковинський сувенір знали не тільки у Чернівцях та області, а й в інших країнах, - зазначив Василь Миколайович.

У роботі круглого столу взяли участь відомі буковинські народні майстри, художники декоративно-ужиткового мистецтва – члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Національної спілки художників України, представники обласної та міської виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, освітніх закладів художнього профілю, вищих навчальних закладів – Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, наукові працівники обласних музеїв, представники підприємств-виробників, торговельних організацій та фінансово-кредитних установ.

Один із організаторів круглого столу - директор учбово-методичного центру культури Буковини, голова Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк нагадав, що колись Чернівецька область мала декілька сувенірних фабрик та цехів при підприємствах і колгоспах, продукція яких нерідко була візитівкою краю. Той буковинський сувенір потребував, можливо, глибшого художнього підходу, але він існував, розвивався, люди мали заробіток. Все ж можна було запевнити, що та чи інша річ зроблена на Буковині. Нині ми послуговуємося сувенірною продукцією з ринків Косова, Кут, Коломиї, яка не відображає колорит та традиційну культуру нашого краю. Хоча в області потенціал серед сучасних народних майстрів та художників-прикладників достатньо великий, але не використовується зовсім.

Голова Буковинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Володимир Ворончак висловив думку про те, що сувенірна продукція сьогодні неприбуткова, але не тому, що майстри працюють погано, а тому, що немає збуту, а якби він був, ми могли б відродити народні промисли та забезпечити людей робочими місцями.

         В обговоренні проблеми відродження буковинського сувеніра свої думки, зауваження та пропозиції висловили заступник голови Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член Національної спілки художників України Ганна Кривобок, заслужені майстри народної творчості України Михайло Покиданець, Дарія Стасюк, політолог та громадський діяч Андрій Гев’юк, асистент кафедри маркетингу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, кандидат економічних наук Вардан Вардеванян, доцент кафедри економічної кібернетики та прогресивної інженерії Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Віктор Бурачек, голова Чернівецького обласного відділеня Українського Фонду культури Валентина Діаковська, майстриня народної вишивки Наталка Пташинська.

Виступили й представники товаровиробників та підприємців: директор ПП «Сороконіжка» Марина Гулейчук, директор магазину «Художній салон» Віталій Москалюк, комерційний директор будівельного гіпермаркету “Епіцентр” Сергій Павленко, приватний підприємець Олексій Медін.

Суттєві пропозиції прозвучали на заході у виступах начальника відділу регіонального розвитку та фінансового моніторингу Чернівецької обласної ради Тетяни Татарчук, директора департаменту економіки Чернівецької міської ради Ярослава Городенського.

У роботі у круглого столу взяла участь і виступила заступник начальника управління культури Чернівецької ОДА Тетяна Шарагова, яка підкреслила, що для успішного просування буковинського сувеніра не вистачає досвідчених менеджерів та маркетологів, які могли б професійно вивчати ринок і попит.

      Спеціально до проведення круглого столу народні майстри краю підготували зразки буковинської сувенірної продукції та організували виставку. Робота тривала протягом трьох місяців. І ті речі, які були виставлені для огляду учасниками заходу, мали неабияку художню цінність, адже це витвори фантазії і рук справжніх умільців краю: членів НСМНМУ - заслуженого працівника культури України Івана Гончара (гончарство та керамічні дитячі забавки), заслужених майстрів народної творчості України Володимира Ворончака (бондарство з випалюванням), Михайла Покиданця та Дарії Стасюк (вишивка), заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка (вишивка з сучасним дизайнерським оздобленням), членів НСМНМУ та НСХУ – Ганни Кривобок (вишивка та дизайн сучасного одягу на народній основі), Діани Новак (нанизування прикрас із бісеру), Володимира Запорожця (різьблення та інкрустація по дереву), членів НСМНМУ – Сергія Богопольського (кераміка), Федора Чев’юка (кругле різьблення), Євдокії Візнюк (народне буковинське бурунчукове ткацтво), народних майстрів, атестованих НСМНМУ – Альони Беженар (народний розпис на склі), Галини Михайлишиної та Наталки Пташинської (вишивка), Оксани Фірчук (виготовлення писанок-бісерок), Миколи Новака, Ганни Ватаманюк та Ольги Фединчук (традиційні жіночі бісерні прикраси).

    За результатами обговореної проблеми учасники круглого столу прийняли низку рекомендацій, які будуть направлені зацікавленим організаціям та осередкам творчих спілок, органам місцевого самоврядування, засобам масової інформації.

 

{gallery}2016/March/11{/gallery}