Новини

«Вишиваний дивотвір – 2016»

«ВИШИВАНИЙ ДИВОТВІР – 2016»,

 ПРИСВЯЧЕНИЙ ТВОРЧОСТІ

 ХУДОЖНИКА-ОРНАМЕНТАЛІСТА ГЕОРГІЯ ГАРАСА

 

 Дорогі друзі!

 

 Уже традиційно кожної весни у нашому місті проводиться виставка виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Вишиваний дивотвір».

      Організатори виставки – мережа магазинів рукоділля «Санта», Чернівецький обласний художній музей, за сприяння Чернівецької обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України та учбово-методичного центру культури Буковини.

       Цьогорічний «Вишиваний дивотвір» особливий, бо присвячений 115-й річниці від дня народження видатного митця, заслуженого майстра народної творчості України, лауреата обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича, нашого земляка Георгія Олексійовича Гараса.

         Він автор понад трьох тисяч різноманітних орнаментів, переведених в ескізи для вишивання, хоча за все своє життя майстер не вишив жодного твору на полотні – він «вишивав на папері».

         Обираючи для своєї вишивки той чи інший орнамент, ми рідко замислюємося над тим, хто ж творець цих скарбів. Хто ті народні майстри, які донесли з глибини віків нам у спадок живописну вишивану красу? А такі люди живуть між нами і часто присвячують мистецтву усе своє життя.

         Ми пропонуємо усім поціновувачам вишивки глибше познайомитися з творчим доробком Георгія Гараса. Для того є багато інформації в Інтернет- просторі, у друкованих виданнях. Щиро запрошуємо усіх любителів вишивального мистецтва взяти участь у щорічній виставці «Вишиваний дивотвір». Приймаються картини за тематиками: «Україна», «Пейзаж», «Натюрморт», ікони, сорочки, народний одяг, аксесуари та ужиткові речі, вишиті нитками чи бісером, хрестиком або змішаними техніками. Кожному учаснику пропонується подати один або декілька творів, вишитих за мотивами орнаментів Георгія Гараса. В експозиції буде представлено окремий розділ, присвячений творчості художника-орнаменталіста.

         Відбори робіт на виставку розпочинаються з 15 березня і триватимуть до 5 квітня (15.03., 22.03., 29.03., 05.04.), тобто кожного вівторка з 12.00 до 15.00 у фойє Чернівецького обласного художнього музею на 3 поверсі (Центральна площа, 10).

         Урочисте відкриття виставки «Вишиваний дивотвір» - 17 квітня, триватиме виставка до 15 травня. Після завершення виставки для її учасників буде організована екскурсія в музей-садибу Г. Гараса у місті Вашківці Вижницького району. Усі учасники «Вишиваного дивотвору» будуть відзначені подяками, отримають купони на знижку в мережі магазинів «Санта» та виставкові буклети.

         Додаткова інформація за телефоном 050 2025630. Можлива також інтерактивна участь у виставці «Вишиваний дивотвір». Фотографії своїх робіт та коротку інформацію про себе автори можуть надсилати на електронну адресу santa Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.">mag@list.ru На час дії виставки буде створено слайд-шоу.

         Пропонуємо усім охочим долучитися до підготовки виставки «Вишиваний дивотвір». Тільки спільними зусиллями ми зможемо утвердити любов до рідної землі, української культури та один до одного.

         Запрошуємо краян та гостей нашого міста в «Санту» щосуботи о 12.00 на безкоштовні майстер-класи з вишивання. Будемо вчитися відтворювати Гарасові орнаменти на рушниках, сорочках, краватках, тайстрах, подушках, килимах. Запис попередній – у мережі магазинів «Санта». Майстер-класи проводять постійні учасники виставок «Вишиваний дивотвір».