ФЕДИНЧУК ОЛЬГА БОГДАНІВНА

fedyn4ukOМайстриня художньої вишивки та в’язання гачком, лауреат стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва (2016), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2021).

Народилася 13 січня 1985 року в селі Старі Кути Косівського району Івано-Франківської області. Закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва імені В.Ю.Шкрібляка, а також Чернівецький національний університет ім.Ю.Федьковича. Кандидатка мистецтвознавства, асистеника кафедри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва цього вузу. Викладає композицію, професійну майстерність, керує курсовими та дипломними проектами за спеціалізацією «Художня вишивка, моделювання та конструювання одягу». Викладач Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка. У колі наукових зацікавлень Ольги Фединчук – чоловічі та жіночі прикраси Гуцульщини, Покуття, Бессарабії та Буковини; їхні художні й типологічні особливості; виявлення маловідомих імен майстрів народного мистецтва та аналіз їхніх творчих здобутків.

Свої мистецькі роботи Ольга Богданівна створює методом в’язання гачком та застосовує техніки мережива, філе та фриволіте. В орнаментиці використовує стрічкові, стрічково-ярусні та центричні композиції. Поєднання у виробах водночас декількох технік створює особливу ажурну структуру та урізноманітнює орнаментальні особливості – від геометричних до фітоморфних візерунків. Майстриня створила оригінальну колекцію чоловічих, жіночих та дитячих сорочок, суконь та горботок.

Мисткиня бере участь у всеукраїнських виставках Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Національної спілки художників України.