БЕЖЕНАР ВАСИЛЬ ІЛЛІЧ

bejenarVМайстер писанкарства, витинанки, художньої кераміки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2023), лауреат стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва (2016, 2018), художник, педагог, мистецтвознавець.

Народився 1 липня 1986 року в с. Нелипівці Кельменецького району Чернівецької області.

Закінчив Вище професійне художнє училище №5 м. Чернівці, де здобув дві спеціальності «Виробник художніх виробів з кераміки» та «Дизайн середовища». Закінчив ВНЗ «Інститут реклами» м. Київ за спеціальністю «Дизайн» та Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка за спеціальністю «Декоративно-прикладне мистецтво».

Працював у Нелиповецькому навчально-виховному комплексі керівником гуртка «Художня кераміка» та вчителем «Образотворчого мистецтва» і «Креслення» у Кельменецькій художній школі. З 2014 р. працює методистом методичного кабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів у Буковинському центрі культури і мистецтва.

У творчості майстра переважають декоративні скульптури та дрібна пластика, виконані в етнічному стилі (скульптури українок, баранці, свистунці, лампадки, підсвічники та теракотові керамічні панно). Улюблені теми для настінних композицій - соняхи, маки, жоржини, мальви, півонії, лілії тощо.

Василь Ілліч займається призабутою давньою технікою витинанки. У його роботах простежується метафоричність мислення та звертання до глибинних шарів світосприйняття. Вирізняються вони лаконічністю, вишуканістю, ритмічною структурою та узагальненою стилізацією.

Відроджує та популяризує майстер і традиційну писанку. У його роботах спостерігаються геометричні, космогонічні та релігійні знаки-символи, характерні для гірської частини Вижницького та Путильського районів, а також геометрично-рослинні й рослинні орнаменти, притаманні для пониззя Північної Буковини та інші писанкові мотиви.

Займається науково-дослідницькою діяльністю, бере активну участь у всеукраїнських, обласних виставках, фестивалях, ярмарках, благодійних акціях,проводить майстер-класи.

Твори майстра зберігаються у фондах художніх музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном.