ТОЛОШНЯК ІРИНА АНДРІЇВНА

ToloshniakIМайстер художньої вишивки та лялькарства.

Народилася 25 квітня 1992 року в с. Розтоки Путильського району Чернівецької області. Закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва ім.В.Ю.Шкрібляка, факультет архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва за спеціальністю «Декоративно-прикладне мистецтво» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича й отримала кваліфікацію «художник декоративно-прикладного мистецтва, викладач». Працювала на базі Путильського районного центру дитячої та юнацької творчості при Розтоківській ЗОШ І-ІІ ступенів керівником гуртків «Юні дизайнери» та «Юні художники».

Ірина Толошняк спеціалізується на виготовленні українських народних ляльок-мотанок, натхнення для яких черпає з українського народного одягу, особливо буковинського та гуцульського. Майстриню вражає його колорит, стилістика і семантика, контрастність і автентичність, насиченість орнаментальними мотивами.

Лялька-мотанка здавна була частиною народного декоративного мистецтва. Виконувала роль іграшки для дітей, була прикрасою в домашньому інтер’єрі й використовувалася як оберіг. Ляльки виготовлялися жінками у вільний від роботи час.

У своїх роботах майстриня бере за зразок костюм певного регіону та з детальною точністю відтворює його в мініатюрі. Лялька-мотанка – перш за все народне мистецтво, тому Ірина Толошняк не тільки орієнтується на архаїчні народні форми, твори народних майстринь, а й творчо їх переосмислює, в результаті з’являються вироби в індивідуально- авторському стилі.

Ще зі студентських років Ірина Толошняк бере активну участь у виставках творів народного мистецтва як регіонального, так і всеукраїнського масштабу.