КИТАЙГОРОДСЬКА ВІКТОРІЯ АНДРІЇВНА

kytajhorodskaМайстриня народного ткацтва, лауреат обласної преміїімені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини у номінації «Творчі досягнення у розвитку народного орнаментального мистецтва Буковини та продовження його традицій» (2010).

Народилася 5 квітня 1935 року в селі Нагоряни Кельменецького району Чернівецької області, де традиції народного ткацтва здавна побутували як додатковий вид господарської діяльності. Майже в кожній хаті були куделя, мотовило, прядка і ткацький верстат. Крім того, селяни самостійно вирощували сировину для ткання: садили коноплі, розводили овець.

Ткати Вікторія Андріївна почала з дванадцятирічного віку й досі не полишає улюбленого заняття. Змалечку майстриня опанувала вишивку, прядіння ниток з конопель та вовни, ткала полотно, рушники, скатертини, верети, килими.

Самотужки освоївши майже всі техніки цього складного ремесла, майстриня навчилася підбирати кольори та відтінки, винайшла спосіб фарбування ниток.

У художніх виробах майстрині переважає суто рослинний орнамент, проте спостерігаються і рослинно-геометричні композиції, до того ж наявні зооморфні й сакральні мотиви, особливо цікаві – сюжетні твори. Здебільшого Вікторія Китайгородська працює в техніці збираних ниток для багатоколірного малюнку та «на дротах» для двоколірних зображень. З кожним роком майстриня лише удосконалює свою майстерність виконання, а підтвердження цьому – як прості, так і складні тематичні твори. Більшість візерунків на килимі Вікторія Андріївна створює власноруч, і саме тут виявляється її неймовірний талант. Перед початком ткання майстриня ніколи не відтворює новий візерунок на папері, бо все тримає в уяві та одразу починає ткати виріб, причому ніколи не помиляється в розрахунках.

Вікторія Китайгородська – авторка понад 400 килимів. Її високомистецькі художні твори зберігаються у приватних колекціях у Польщі, Молдові, Грузії, Росії. Проте з більшою частиною робіт можна познайомитися, відвідавши власну хату майстрині, яка стала справжнім музеєм килимів.

Уже багато десятиліть поспіль Вікторія Андріївна бере участь у всеукраїнських, обласних, районних і персональних виставках аматорського образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.