ОЛІЙНИК ГАЛИНА ТАРАСІВНА

oliinykМайстриня народного дереворізьблення, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2012), лауреат стипендії Президента України для молодих майстрів народногомистецтва (2011).

Народилася 23 лютого 1984 року в смт. Кути Косівського району Івано-Франківської області.

Закінчила факультет іноземних мов Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. З 2006 року працює учителем іноземної мови та образотворчого мистецтва у ЗОШ І-ІІ ст. села Виженка Вижницької територіальної громади Чернівецької області.

Художньою обробкою деревини Галина Олійник займається з 2006 року. Крім того, таємниці цього ремесла молода майстриня пізнавала від вчителя і порадника, майстра художнього різьблення Володимира Ворончака. Орнаменти Галини Тарасівни авторські, але з використанням традиційних елементів, які використовував у своїй творчості класик гуцульського мистецтва Василь Юрійович Шкрібляк.

У 2012 році ім’я Галини Олійник (Бенько) занесено до Національного Реєстру Рекордів України за створення найбільшої булави ручної роботи та у 2018 році за створення найбільшого козацького бунчука ручної роботи.

Неодноразово брала участь у регіональних виставках, була учасником регіонального симпозіуму майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини «Жива традиція родини Шкрібляків» (м.Чернівці).

Окремі авторські роботи Галини Олійник зберігаються в музеях України, зокрема в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї та Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин».