ВІЗНЮК ЄВДОКІЯ ДМИТРІВНА

viznukМайстриня народноготкацтва, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2006), лауреат обласної премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини (2010).

Народилася 1 жовтня 1959 р. в с. Кам’янка Глибоцького району. Любов до мистецтва Євдокії Дмитрівні прививала бабуся, яка майстерно володіла ремеслом ткацтва та вишивки. З 10 років майстриня навчилася прясти, сукати цівки, набирати нить, вишивати мережки, малювати картини на склі та полотні.

Після закінчення школи Євдокія Візнюк навчалася в Чернівецькому професійно-технічному кулінарному училищі. Згодом працювала в об’єднанні громадського харчування, однак любов до мистецтва усе ж переважила, оскільки в родині з покоління в покоління передавалися традиції рукоділля.

Упродовж 17 років, працюючи методистом в Будинку творчості дітей та молоді смт Глибоки, майстриня прививала дітям любов до прекрасного, вчила вишивати й ткати, а також виготовляти дивовижні квіти з бісеру, відродила популярне ткацтво білим по білому.

 Євдокія Візнюк навчала молодь ткати бісером, писати писанки в Глибоцькому професійно-технічному ліцеї, де також створила музей українознавства. У ньому експонуються, зібрані самотужки майстринею, предмети одягу та домашнього вжитку: рушники, буковинський одяг, ткацький верстат. А ще власноруч виготовлені килими, килимові доріжки, боярки, ткані пояси, розмаїття робіт бісерного плетіння – від пасхальних кошиків до композицій з квітів, каруковані писанки, історія яких сягає ще трипільської культури.

 Майстриня є учасницею багатьох міжнародних, всеукраїнських, міжрегіональних, обласних, районних, сільських виставок. 

Роботи Євдокії Візнюк зберігаються в Чернівецькому обласному краєзнавчому та художньому музеях, а також приватних колекціях Франції та Німеччини.