ГОНЧАР ІВАН ІВАНОВИЧ

goncharМайстер народного гончарства, заслужений працівник культури України (1999), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2003), член Всеукраїнської національної музичної спілки (2002), лауреат обласної премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини (2009), лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Сидіра Воробкевича у номінації "Література та мистецтво" (2014), лауреат обласної премії імені Олекси Романця за розвиток краєзнавства, збереження культурної спадщини Буковини (2012), директор районного музею гончарства в селі Коболчин Сокирянського району (2008).

Народився 19 червня 1940 року в с. Коболчин Сокирянського району Чернівецької області в родині з діда-­прадіда гончарів. Закінчив музичний відділ Чернівецького педагогічного училища (1963) та факультет фізичного виховання Кам’янець-Подільського педагогічного інституту (1970). Упродовж 1963–1985 рр. працював вчителем музики, образотворчого мистецтва і фізичного виховання у рідному селі. А з 1985 р.– аж до виходу на пенсію за вислугою років жив і працював у Новодністровську.

Іван Гончар проявив себе і як художник, і як гончар-кераміст. Чимало уваги майстер приділяє відновленню гончарного ремесла, багатовікові автентичні традиції якого втілені в його горщиках, макітрах, мальованих мисках та найрізноманітнішій керамічній продукції, яка доповнює й увиразнює інтер’єри буковинських осель.

Багаторічна праця Івана Гончара з відродження й популяризації прадавнього ремесла, увінчалася створенням музейного комплексу гончарства у селі Коболчин, аналогів якому немає не тільки в Україні, а й у Європі. До того ж Іван Іванович є керівником народного аматорського хору «Любисток» с. Коболчин та гуртка «Гончарство» при районному Центрі творчості дітей та юнацтва Сокирянського райвідділу освіти, де митець навчає учнів мистецтву кераміки.

Іван Гончар є постійним учасником всеукраїнських симпозіумів з гончарства та різноманітних культурно-мистецьких заходів, в тому числі здійснив кілька персональних виста­вок – двічі в Румунії (м. Радауц, м. Сучава), у Чернівцях, Самборі Львів­ської області (2007–2008 рр.) та Молдові (2007 р.). Значна кількість мистецьких творів Івана Гончара зберігається в чернівецьких обласних краєзнавчому та художньому музеях.