ЧЕВ’ЮК ФЕДІР ПЕТРОВИЧ

chevukМайстер художньої обробки дерева, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2013), лауреат стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва (2013).

Народився 18 березня 1979 р. у Львові. У дитинстві закінчив художню школу. А відтак навчався у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка на відділі художньої обробки дерева, який закінчив у 2000 році. Після цього повернувся до Львова, де працював різьбярем. Та життєві дороги знову пролягли до чарівної Вижниці, де нині викладає живопис, композицію, ліпку та рисунок у місцевій художній школі. Під час своїх занять прививає учням любов до прекрасного.

Художнім різьбленням Федір Чев’юк захоплюється з п’ятнадцяти років. У творчості удосконалює техніку коренепластики, зокрема поєднує її із об’ємною різьбою, вивчає й творчо переосмислює кращі зразки традиційного народного мистецтва, захоплюється оформленням інтер’єрів приміщень. Майстер завжди шукає нові рішення, прагне оригінальності, повсякчас дивує традиційною орнаментикою, використовує прадавні символи наших предків.

 Різьбяр бере активну участь в обласних виставках творчих робіт викладачів художніх шкіл Буковини. Перша персональна виставка майстра відбулася у липні 2010 року у рідному Львові в Музеї етнографії та художнього промислу. У 2010, 2011 роках роботи майстра були представлені у Києві на виставках «Кращий твір року», а 2013 р. був учасником симпозіуму майстрів різьбярства Буковини й Гуцульщини у Чернівцях.