Дзвенить оркестрів мідь

DSC 0265

Нам 80.

Духова музика займає одне з провідних місць серед інших видів мистецтва буковинського краю і користується заслуженою повагою у широкого кола слухачів. Десятки духових оркестрів області, до гри в яких долучається понад тисячу учасників, творять прекрасний світ самобутнього духового мистецтва, на якому виховувалося не одне покоління слухачів.

Зі спогадів старожилів нашого краю дізнаємося, що перші духові оркестри з’явилися у 30-х роках минулого століття в Хотинському, Новоселицькому, Кельменецькому районах. Відчутним поштовхом розвитку духової музики послужило відкриття у Чернівцях музичного та культурно-освітнього училищ, випускники якого внесли вагомий внесок у становлення та розвиток духової музики нашого краю. У розвитку дитячих духових оркестрів значну роль відіграло відкриття у населених пунктах Буковини широкої мережі дитячих музичних шкіл, філій та музичних класів.

Dedychra 100Зберігаючи кращі традиції духової музики, в 1973 році за ініціативи працівників нашої установи (тоді обласного будинку народної творчості) та обласного будинку художньої самодіяльності профспілок, започатковано обласне свята духової музики та марш-парад духових оркестрів. Понад 40 років на Соборній площі міста Чернівці напередодні дня Перемоги у Другій Світовій війні урочисто звучали святкові фанфари, які сповіщали про початок обласного свята духової музики та марш-параду духових оркестрів, що перетворювалися на справжню феєрію музичного мистецтва. Це ще й своєрідний огляд, демонстрація творчих досягнень аматорських та професійних духових оркестрів області. Під час святкових заходів чернівчани та гості нашого міста могли насолоджуватися грою оркестрів на різних локаціях міста, урочистим проходження з маршем, виконанням творів зведеними дитячими і дорослими колективами, показовими виступами та віртуозною грою військового духового оркестру Чернівецького гарнізону 300-го полку.

Dedychra 195Жодне з таких свят неможливо уявити без корифеїв духової музики Буковини, досвідчених музикантів–диригентів Корнелія Саїнчука, Володимира Грещука, Миколи Новицького, Костянтина Дуди, Тараса Гнюса, Івана Горбачова, Олега Буданова, Юрія Марусяка, Павла Гумінюка, Петра Решки, Миколи Киселиці та багатьох інших. Відчуття радості за цей прекрасний жанр залишалося після виступу народних аматорських духових оркестрів Заставнівського, Кіцманського, Хотинського, Новоселицького, Вижницького, Герцаївського районних клубних закладів, сіл Берегомет-Заріччя Вижницького, Кадубівці Заставнівського районів. Високу виконавську майстерність щорічно демонстрували духові оркестри музичного та культурно-освітнього училища, нині Чернівецького обласного фахового коледжу ім. С. Воробкевича.Цей оркестр – своєрідна творча лабораторія для керівників духових оркестрів та ансамблів духової музики, які забезпечують роботу багатьох творчих колективів краю.Справжня окраса свята - дитячі оркестри музичних та мистецьких шкіл області. Добрими наставниками для юних музикантів були і залишаються Віктор Блажевський, Іван Солярик, Віктор Житарюк Василь Гаврилецький, Тетяна Ілащук, Валерій Петрович, Михайло Березовський, Василь Андрич, Василь Танасійчук та інші.

DSC 0022Роки минають, але неможливо залишатися байдужим до мажорного звучання труб, від якого душа радіє і звеселяється душа. З 2014 року свято духової музики дещо змінило формат та локацію. Захід відбувався на Театральній площі міста і присвячувався Дню Європи в Україні.

Зазвичай це свято розпочинається одночасним виконанням Державного Гімну України на трьох площах Чернівців (Соборній, Театральній і Філармонії). Після показових виступів урочиста хода рушає до Театральної площі, на якій духові колективи демонструють свою вправність, крокуючи бруківкою древнього міста. Родзинкою заходу стають виступи гурту мажореток-барабанщиць Чернівецького міського палацу дітей та юнацтва, естрадно-духового оркестру «Буковина» Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка та естрадно-духового ансамблю «Діксі-Бенд» Центрального палацу культури м. Чернівців під керівництвом заслуженого працівника культури України Григорія Новаковського.

Свято духової музики продовжує дарувати відчуття радості за цей прекрасний жанр. Зацікавленість «живою» музикою не зникає, і ніякі сучасні технології не замінять цілющих звуків мелодій, народжених з серця людини.