Іпостасі жіноцтва на полотнах Анатолія Житарюка

1 2У всі часи жінка займала чільне місце у суспільстві. Митці завжди оспівували жіночий ідеал краси у творах живопису, графіки і скульптури. І один з небагатьох відомих буковинських художників, який кодує багатогранність краси жіночого тіла у своїх роботах – Анатолій Житарюк.

«Про святе і грішне» – така промовиста назва персональної виставки художника, яка відкрилася 17 березня цього року в Чернівецькому обласному художньому музеї. Експозиція складається із 42-х робіт. Мистецькі твори автора, виконанні в пастельних і акрилових техніках, зачарували відвідувачів імпрези неймовірно-пульсуючою енергією палітри кольорів, модифікацією образів жінок, постановкою натюрмортів та красою природи.

Анатолій Житарюк упродовж всього свого творчого шляху змальовує жінку в трьох іпостасях: Богиня, Наречена, Мати. Тим самим він визначає важливе місце образу жінки у формуванні національної свідомості на сучасному етапі.

Образ «Богині». Інтерпретація семантики жіночих зображень беззаперечно ґрунтується на міфологічному світогляді античної культури. Головним фруктом на картинах «І нічого тут не вдієш» та «Святе і грішне» бачимо яблуко – міфічний символ, що має різне, часом суперечливе значення: родючість, кохання, знання, мудрість, спокусу, облуду і смерть. Цей фрукт – заборонений плід Золотого Віку. Яблуко також – символ найпопулярнішого образу в мистецтві Афродіти (Венери). Власне символічне значення мають інші фрукти: груші та вишні. Плоди цих дерев символізують безсмертя і є плодами дерева життя, тобто світового дерева. Груші – священні, присвячені трьом богиням: Гері, Афродіті та Помоні. Плоди вишні – символ любові, краси та мужності. Надкушені фрукти мають протилежне значення: розлуку, спокусу, зраду, сутичку і смерть.

1 6   1 7  1 8

"Автопортрет"

Картон, акрил

2023 рік

"Благовість"

Картон, акрил

2023 рік

"Ворожіння на мушлі"

Картон, пастель

2022 рік

1 9  1 15  1 16 

"Двійня"

Картон, акрил

2022 рік

"Ой ви очі волошкові"

Картон, пастель

2012 рік

"Ой не світи місяченько"

Картон, пастель

2023 рік

На картині «Муза» художник зобразив жінку в образі скрипки – це муза музики Евтерпа. Сутність її натури – тонка, лірична і легка жіноча душа.

Образ «Нареченої». Жінка стає об’єктом розкриття найвищих почуттів: любові й натхнення, привабливості та спокусливості. На роботі «Ой не світи, місяченько» розкрито глибину одвічних тем людських стосунків між жінкою і чоловіком. Відбувається злиття в одне ціле фізичного і духовного. Автор майстерно передав ніжність союзу двох закоханих.

1 13  1 10  1 12 

"Муза"

Картон, пастель

2022 рік

"І нічого тут не вдієш"

Картон, пастель

2023 рік

"Мрії дівочі"

Картон, пастель

2022 рік

1 11   1 14  1 17

"Місячна колиска"

Картон, пастель

2011 рік

"Нічний метелик"

Картон, пастель

2023 рік

"Спокуса"

Картон, пастель

2011 рік

Образ «Матері» художник найяскравіше розкриває у своїх роботах. Жінка на картині «Благовість» наділена неперевершеною святістю – це нетрадиційна, природня форма мадонни, яка має продовжити рід. Пошуком ідентичності став сакральний атрибут найбільшого християнського свята Христового Воскресіння – писанка, яка має архаїчну знаково-символічну мову. Недарма лоно матері зображено у вигляді писанки, адже вона є символом нового життя. Усі три образи переплітаються між собою, створюють повну поліфонію суголосся та посилюють враження від хвилюючої для художника теми.

Виставка триватиме до кінця березня.

Альона БЕЖЕНАР ,

мистецтвознавиця, методистка

Буковинського центру культури і мистецтва

Рядки біографії

Народився митець 27 травня 1952 р. в с. Новоселиця Кельменецького району Чернівецької області (нині Кельменецької ТГ Дністровського району). Вищу фахову освіту здобув на художньо-графічному факультеті Одеського педагогічного інституту. Педагог, скульптор, архітектурний та графічний дизайнер, художник, член Національної спілки художників України (2012 р.), член Спілки дизайнерів України (2009), відомий не лише в Україні, але далеко за її межами - в Італії, Франції, Польщі, Австрії, Румунії та Німеччині. У 1994–1999 рр. працював директором Кельменецької дитячої художньої школи.

Анатолій Житарюк активний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсів, виставок, пленерів, провів понад дванадцять персональних виставок, автор станкової, книжкової, прикладної графіки, плакатів, а також станкового, монументального, декоративного живопису й садово-паркової скульптури. Автор ідеї, організатор та учасник першого у Чернівцях фестивалю льодових скульптур, який відбувся взимку 2006 року і був присвячений дню Святого Валентина.