Проникнення у природу

72289753 494408411156301 1423366103358242816 oХудожник-пейзажист – людина, яка живе в нерозривній єдності з природою, розкриває її для того, щоб краще пізнати світ, а крізь цю призму і самого себе. Тим самим художник знаходиться в постійному пошуку гармонійного співіснування людини і природи. Ці слова сповна стосуються талановитого художника - Дмитра Бескубського. Його пейзажі пройняті хвилюючою любов’ю до природи, але не менш важливим є й те, що митець разом із сім’єю вирощує неймовірну красу на подвір’ї – весняні та літні квіти.

Народився Дмитро Васильович 10 липня 1975 року в селі Романківці Сокирянського району Чернівецької області. Обираючи свій життєвий шлях, не мислив себе без малювання. Вищу освіту здобув у Кам’янець-Подільському національному університеті ім. Івана Огієнка за спеціальністю «образотворче мистецтво» (2008-2011рр.).

Понад дев’ять років працює на мистецькій ниві викладачем Кельменецької художньої школи, паралельно вчителем образотворчого мистецтва у Івановецькій ЗОШ, прививаючи любов до мистецтва підростаючому поколінню.

Митець бере активну участь у щорічних обласних виставках викладачів мистецьких шкіл області, районних виставках народного мистецтва, різнопланових фестивалях, провів персональну виставку в бібліотеці-філії с. Романківці (2016 р.), організовує для учнів загальноосвітніх шкіл майстер-класи з образотворчого мистецтва.

Зимовий етюд 2019Художник Дмитро Бескубський займається олійним та акварельним живописом, пише портрети, натюрморти, пейзажі, ікони. За технічним виконанням ліричних пейзажів його можна назвати співцем радості й деталізації. Він з особливою любов’ю, щирістю та з фотографічною точністю пише яскраві сонячні дні, дерева на берегах річок чи пагорбів, занурених у полуденну дрімоту, глибоке прозоре небо, величні неприступні карпатські гори, легке дзюрчання гірських потічків, густі непрохідні ліси, надвечірнє сліпучо-яскраве відображення сонця у воді. Не рідко око художника милує архітектура Чернівців з її давніми унікальними пам’ятками, вуличками та двориками.

У його творчій палітрі чільне місце займає пленерний живопис – етюди рідного краю. Це швидкі акварельні замальовки певного стану природи. Вони легкі, відчувається любов до декоративних узагальнень. Своїм мистецьким досвідом художник ділиться із вихованцями Кельменецької художньої школи під час проходження ними літньої навчально-творчої пленерної практики. Його учні отримують великий досвід роботи в природніх умовах, на відкритому повітрі, удосконалюють технологічні уміння і навички роботи з композицією, перспективою, простором, об’ємом, формою, колоритом у різних умовах пейзажного середовища та за різних погодніх умов.

1 2  1 1   1 3
 Митець з дружиною  Донечка Юлія  Художник із донечкою

Роботи художника зберігаються у приватних колекціях України та за кордоном (в Італії, Франції, Росії).

ПленерЛюбов до творчості художник прищепив своїй донечці Юлії, яка була батьковою ученицею в художній школі. Здібна, талановита та обдарована, учасниця багатьох всеукраїнських, обласних, районних виставок та конкурсів образотворчого мистецтва, за що неодноразово отримувала нагороди.

У селі Іванівці, що на Кельменеччині, де зараз проживає художник, біля будинку разом із сім’єю Дмитро Васильович засадив усе подвір’я квітами - нарцисами, гіацинтами, тюльпанами та ірисами. Неймовірна краса й аромат ваблять багатьох жителів села та приїжджих. Сорти таких квітів унікальні та рідкісні, їх сім’я отримала з Америки від батька Дмитра. Така квіткова ковдра – найкрасивіша окраса села, вона перетворюється на живу голландську картину чи буковинський тканий килим, ідеальне місце для пленерування.

Своїм творчим доробком художник Дмитро Бескубський збагатив скарбницю буковинського реалістичного мистецтва. Талановитий педагог, яскрава особистість, люблячий чоловік та батько. 

 

Альона Беженар, мистецтвознавиця,

методистка УМЦКБ