Пісенне джерело «Любисткової» любові

ЛюбистокУкраїнське народне хорове мистецтво - велике національне культурне надбання. Воно є вагомою часткою світової культурної спадщини та має багатовікову історію. Хорове мистецтво зберіглося у предковічних народних традиціях, у прадавніх зразках народнопісенної культури, у глибинах професійного музичного мистецтва. І в наш час залишається одним із найпоширеніших видів народного мистецтва. Серед найвідоміших творчих колективів Буковини - народний аматорський хор «Любисток» будинку народної творчості та дозвілля села Коболчин Сокирянської міської ради. Залюблені у народну пісню та свій край, співочі учасники «Любистку» впродовж десятиліть успішно популяризують кращі зразки української хорової культури. Велика заслуга в цьому його керівника Івана Івановича Гончара.

Іван Гончар
Іван Гончар

Іван Гончар - заслужений працівник культури України, член Всеукраїнської національної музичної спілки, лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича у номінації «Література і мистецтво», майстер народного гончарства, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини, лауреат обласної премії імені Олекси Романця за розвиток краєзнавства, збереження культурної спадщини Буковини, директор районного музею у селі Коболчин Сокирянського району, почесний громадянин міста Новодністровськ, села Коболчин та Сокирянського району. На адресу Івана Івановича неодноразово лунали слова вдячності від відомих хорових диригентів - Анатолія Авдієвського, Михайла Гринишина, Андрія Кушніренка. Талановитий і титулований керівник завжди був залюблений у творчість: він активно відроджує і популяризує гончарне мистецтво, навчає вокалу дітей та дорослих, пише власні пісні, створює оригінальний музейний простір, а ще активно виступає в Україні та за кордоном з хоровим колективом «Любисток», даруючи своє мистецтво.

Коболчинський хоровий колектив за час свого існування переживав різні етапи творчого буття. Колектив, який виник з любові до пісні, розпочав свою діяльність у далекому 1952 році, коли з активістів сільської молоді був створений невеличкий трьохголосий хор. Ним керував випускник Чернівецького культурно-освітнього училища Іван Олексійович Волонтир.

Із призначенням у 1962 році на посаду завідувача клубу Поліни Пантелеївни Олійник значно активізувалася діяльність аматорських колективів закладу. Молода, енергійна, обдарована від Бога співочим голосом, маючи хороші організаторські здібності, вона за короткий час відновила роботу з хором, оновила склад його учасників, зі сцени зазвучали дуети, квартети, вокальні ансамблі. Акомпаніатором хорового колективу стає Іван Гончар - талановитий юнак, здібний і до гончарства, і до малювання, і до гри на баяні. Для Поліни він був другом, порадником, помічником у творчій діяльності, а згодом став супутником усього її життя. У 1963 році Іван Гончар стає керівником Коболчинського хору. Оновлюється репертуар колективу, з’являються акапельні твори, зростає виконавська майстерність учасників, хор стає чотирьохголосним і об’єднує понад 60 учасників - людей різного віку, різних професій, закоханих у пісню та мистецтво. Аматори стають активними учасниками культурного життя нашого краю. Згуртований, добре підготовлений хор веде активну концертну діяльність, бере участь у різних творчих заходах та презентує своє пісенне мистецтво на республіканських фестивалях народної творчості. За творчі досягнення, високий рівень виконавської майстерності у 1978 році хоровому колективу було присвоєно звання «Народний аматорський колектив». Після тривалої перерви у 2006 році хоровий колектив відновив свою діяльність під орудою Івана Гончара вже під назвою «Любисток» та продовжив своє творче життя. Відібравши талановитих співаків із сіл Коболчин, Василівка, Білоусівка, Михалкове, Романківці, міст Новодністровськ та Сокиряни, маестро створив чудовий хор, з яким працює й донині.

 DSC 4597 DSC 4658  DSC 4684 

При роботі з колективом Іван Іванович вивчає можливості кожного співака, уважно вслухається в спільне звучання, домагається нерозривного злиття звуку і слова, почуття гармонії та контрапункту, гнучкого нюансування, майстерного володіння співочим диханням і чіткої дикції. Пісенний репертуар хору складається з творів українських композиторів Миколи Плашкевича, Олександра Стадника, Анатолія Пашкевича, самобутніх українських народних пісень в обробці Порфирія Демуцького, Петра Андрійчука, Юрія Штельмаха, Василя Фокшука. Окреме місце у творчому доробку колективу посідають авторські твори Івана Гончара.В хорі чимало обдарованих людей і, де б не лилося багатоголосся української пісні, дароване коболчинцями, - їх завжди супроводжує успіх, а виступи є справжньою окрасою мистецьких заходів.

2015 рік   2016 Воробкевича 2  2020 рік Галицькі самоцвіти

Виступ колективу на

Дністровській ГАЕС,

2015 рік

Обласний конкурс аматорських

хорових колективів

імені Сидора Воробкевича, 2016 рік

Всеукраїнський фестиваль-конкурс

хорового співу та інструментальної музики

«Галицькі самоцвіти», 2020 рік

Народний аматорський хор «Любисток» - переможець VII (диплом І ступеня) та VIIІ (диплом ІІ ступеня) Всеукраїнського фестивалю-конкурсу колективів народного хорового співу імені Порфирія Демуцького, переможець VII Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Пісенні візерунки» (гран-прі, місто Ворзель Київської області, 2015), переможець Х обласного конкурсу аматорських хорових колективів імені Сидора Воробкевича (диплом І ступеня, місто Чернівці), учасник Х Всеукраїнського фестивалю української народної пісні імені Юрія Штельмаха «Серпневий заспів» - 2016 (місто Чорноморськ Одеської області). Визначною подією у творчому житті «Любистку» стала участь у творчому вечорі композитора-пісняра Миколи Плашкевича у 2017 році в Черкасах. У 2019 році Коболчинський «Любисток» зачарував Хорватію, здобувши на І Міжнародному фестивалі-конкурсі української культури «Адріатичне коло» (місто Старий Град)диплом І ступеня та кубок «Переможець фестивалю Хорватія» - 2019.

2020 СамоцвітиУ липні 2019 року на Вінниччині відбувся V Міжнародний фестиваль-конкурс народного хорового співу імені хормейстера, композитора, фольклориста Віталія Іжевського «Над Собом пісня дзвінко лине», приурочений 30-й річниці Незалежності України. У фестивалі взяли участь 40 колективів та понад 500 учасників із різних областей України, а також творчі колективи з Молдови, Латвії та Румунії та ін. Буковину на конкурсі представив народний аматорський хор «Любисток», виборовши диплом лауреата І ступеня. У березні 2020 року в місті Лева на IX Всеукраїнському фестивалі-конкурсі хорового співу та інструментальної музики «Галицькі самоцвіти» «Любисток» стає лауреатом І премії у номінації «Хори».

Сьогодні коболчинська співоча родина й надалі продовжує творити свою історію, пишучи її нові сторінки, і найдорожчим для неї є любов та щирі овації глядача, які підносять над буденністю і дають наснагу для подальшої творчої діяльності.