Квітне «Черемшина»

01 серединаНа правому березі Черемошу в мальовничому куточку Вижниччини розкинулося місто Вашківці. Ця місцина з давніх-давен славиться багатою палітрою народних звичаїв і традицій, які гідно підтримує та розвиває не одне покоління вашківчан. Воно й не дивно, адже цей регіон, чи не єдиний в краї, який знаходиться на порубіжжі унікальних етнографічних зон - Буковини, Покуття і Гуцульщини.

Вашківці - місто, знамените чудодійною Анинною горою, святкуванням Маланки або Вашківецької Переберії, яка має власних персонажів та унікальну історію розвитку. Тут цікаво відбуваються й храмові свята. У цей день на толоці збирається молодь, щоб «розвести данець». Перший танець «Верховинка», яким розпочинається храмове гуляння виконує «калфа» забави з дівчиною, яку він сам обирає. Усі, хто цікавиться мистецтвом вишивки не минають оселю-музей заслуженого майстра народної творчості України, легендарного художника-орнаменталіста Георгія Гараса.

1 2

Ця щедра на таланти земля подарувала світу багатьох знаменитих особистостей. Серед них - заслужений працівник культури України, композитор Василь Михайлюк, автор всесвітньо відомої «Черемшини», створеної на народно-пісенному мелосі цього куточка Буковини.

1 1Нині спадкоємцями та продовжувачами цих безцінних народних традицій є працівники Центру традиційної культури Вашківецької міської ради. Нещодавно створений заклад став культурним осередком по збереженню, розвитку та популяризації усіх видів та жанрів народної творчості, згуртував навколо себе людей, направду закоханих у народне мистецтво. Тут творчо працюють різножанрові аматорські колективи, серед яких гідне місце займає народний аматорський ансамбль народного танцю «Черемшина». Цей колектив - справжня мистецька скарбниця нашого краю.

1 3У далекому 1954 році у Вашківцях з’явився танцювальний гурток. Організатором та першим керівником колективу була Раїса Марчук, пізніше - Любов Гаврищук, Теофіл Москаль, Володимир Харитон, а з 1975 року і по сьогодні колектив очолює Орест Сірецький. За 46 років безперервної творчої діяльності талановитий хореограф вивів колектив з поетичною назвою «Черемшина» на вищий художній та виконавський рівень.

Ще на початку 70-х років, навчаючись на хореографічному відділенні Чернівецького культурно-освітнього училища, юнак уважно придивлявся до танців, які виконували у Вашківцях на весіллях, храмових святах та вечірках. У душу запали іскрометні «Гуцулка», «Коломийка», поважна «Дамен гора», запальна «Сирба», лірична «Ружа», швидкі «Польки» з перемінними пісенними перемовками, парний танець «Голубок», жартівливий «Ремінець». Та найбільше вразили і полонили молодого хореографа парубоцькі танці «Аркан» та «Кордій». Тільки згодом він дізнався, що «Кордій» у такій інтерпретації виконується тільки на Буковині, і тільки у Вашківцях.

1994 13Закохавшись у народне мистецтво танцю та володіючи відповідними знаннями, Орест Ілліч поставив собі за мету створити репертуар колективу, беручи за основу безцінну спадщину народного танцю. Засобами народної хореографії, художніх образів розкривати минуле та сучасне духовне життя цього регіону Буковини, його традиції, обряди та побут. І йому вдалося здійснити цей задум. Нині в репертуарі ансамблю танцю «Черемшина» понад 50 хореографічних постановок. Це буковинські, гуцульські, українські, румунські танці, сюжетні хореографічні номери, різноманітні за тематикою вокально – хореографічні, обрядово - хореографічні, привітальні композиції.

Орест ВашкивциБлизько 30-ти постановок входять до концертних програм, що розподілені за порами року. Зимовий цикл: «Сійся родися», «Ой радуйся, земле», «Вашківецька Маланка - Переберія», «Зажурилася крутая гора». Весняний цикл: «Ми з Буковини», «Добрий день, Карпати», «Веснянка», «Гуцулка», «Писанка». Літній цикл: «Вашківецькі забави», «На храму у Вашківцях», «Кордій», «Голубок», «На Івана тай на Купала». Осінній цикл: «Барви Буковини», «Скорца», «Свято лісорубів», «Гуцульські візерунки», «Вербиченька», «Тобі, Україно». Автор–постановник цих хореографічних номерів - Орест Сірецький. Характерною рисою створених ним хореографічних композицій є їхня глибока народність, відображення фольклорного розмаїття обрядів та свят.

IMG 1863Зразком витонченості і краси є народні строї учасників ансамблю, які тісно пов'язані з тематикою і характером танцю. Коди, чільця, ґердан, сорочки з унікальними вишитими узорами, горботки, фота, різнобарвні хустки, рушники, якими дівчата пов’язують голову притаманні тільки цій місцевості, різноманітна атрибутика роблять кожен танець яскравим, колоритним, самобутнім та неповторним.

IMG 5079За період творчої діяльності ансамблю танцю «Черемшина» школу виконавської майстерності пройшло декілька поколінь, а це понад 3000 молодих вашківчан. Для колишніх учасників ансамблю - Марії Кусяк, Юрія Мельничука, Наталії Лашкавнюк, Миколи Максимюка улюблене заняття хореографією стало професією. Нині у колективі та його трьох підготовчих групах займаються понад 70 танцюристів. 1994 рік став визначним роком у творчій діяльності колективу. За свою успішну творчу діяльність ансамбль танцю «Черемшина» отримав звання «народний аматорський».

P5250972Колектив продовжує наполегливо працювати, веде активну концертну діяльність. З першого року створення ансамбль – постійний учасник різних культурно-мистецьких заходів, які проводилися в місті, районі, області. Нині народний аматорський ансамбль танцю «Черемшина» щорічно здійснює понад 60 виступів, а його аудиторія – це понад 70 тисяч шанувальників хореографічного мистецтва. Успішно презентує мистецтво народного танцю, красу народного строю в Україні та за її межами. Ансамбль понад 60 разів побував за кордоном. Незабутніми подіями для учасників стали виступи на Міжнародному фестивалі танцю «Muziek hora dans» (Франція), «ARKANUL» (Румунія), «INTER-FOLK» (Польща), Міжнародному мандрівному фестивалі української культури (Польща, Румунія), VІ-ХХХ Міжнародному фольклорному фестивалі «Буковинські зустрічі» (Словаччина, Польща, Угорщина, Румунія), творчій поїздці в Італію та інших.

27Колектив - неодноразовий переможець та лауреат міжнародних та всеукраїнських фестивалів-конкурсів народної творчості в Україні: Міжнародного фестивалю фольклору «Коляда» (міста Рівне, Івано-Франківськ), Міжнародного фестивалю фольклору «Поліське літо» (м. Луцьк), Міжнародного гуцульського фестивалю (міста Рахів, Коломия, Косів, Верховина Івано-Франківської області, Путила, Вижниця Чернівецької області).

 DSC4509Народний аматорський ансамбль народного танцю «Черемшина» - лауреат районної хореографічної премії імені Валерія Васькова, неодноразово нагороджувався подяками, почесними грамотами, дипломами, цінними призами Чернівецької обласної державної адміністрації, обласної ради, управління культури Чернівецької ОДА, Вижницької районної державної адміністрації, районної ради, відділу культури, відділу освіти Вижницької РДА, Вашківецької міської ради. І в цьому неабияка заслуга керівника колективу - чудового організатора, талановитого хореографа, справжнього майстра своєї справи Ореста Сірецького. Праця митця гідно оцінена публікою та владою. З 2001 року Орест Ілліч - почесний громадянин міста Вашківці, володар багатьох відзнак «За заслуги перед містом Вашківці», «За заслуги перед Вижниччиною», «За заслуги перед Буковиною». Лауреат районних премій: літературно-мистецької імені Георгія Гараса, освітянської імені Юрія Федьковича, хореографічної імені Валерія Васькова. Неодноразово нагороджувався почесними грамотами Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства освіти та науки України. Та найвищою нагородою є присвоєння у 2009 році почесного звання «Заслужений працівник культури України».

Орест Сірецький разом з колективом продовжує активну працю. Вони – організатори та учасники культурно-мистецьких заходів, що відбуваються у місті Вашківці. З 2016 року на базі одного з кращих ансамблів танцю «Черемшина» проводиться регіональний дитячий фестиваль хореографічного мистецтва «Вашківецький дивограй». А надихає їх на нові звершення і перемоги любов до народного танцю, до цілющих, безцінних джерел народної творчості.