НОМІНАЦІЯ «КРАЩИЙ АМАТОРСЬКИЙ ФОЛЬКЛОРНИЙ КОЛЕКТИВ»

 

фолькВеренчанкаНародний аматорський фольклорний колектив «Кумоньки» будинку культури села Веренчанка Заставнівського району, керівник – Марія Костик

Духовні цінності, які культивуються в народних традиціях села Веренчанка і передаються з покоління в покоління, були основою для створення  у 1989 році фольклорного колективу «Кумоньки».

З поміж інших фольклорних колективів  «Кумоньки» вирізняються своєю неповторністю, колоритністю та збереженням автентичного матеріалу, бо в основі їхнього репертуару - буковинські народні пісні, обрядові дійства та прадавні звичаї рідного села.

За роки своєї діяльності колектив став неодноразовим учасником Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі», лауреатом Міжнародного фольклорного фестивалю «Мугурел» (м.Дорохой, Румунія), учасником І Всеукраїнського свята «Жива традиція» у м.Хмельницькому та багатьох інших. 

 

 

фолькМаршинціНародний аматорський фольклорний колектив «Церенкуца» комунальної установи «Клуб села Маршинці» Новоселицького району, керівник – Аурелія Бордіян

Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив, який створений у 2009 році, увібрав у себе найкращі традиції знаного села Маршинці, яке славиться на весь світ своїми відомими земляками – Софією, Лідією та Аурікою Ротару, Лілією Сандулесою, Георгієм Агратіною. Творчий доробок колективу складається переважно з молдавських, румунських, буковинських народних пісень і танців. Відроджені традиції молдавського фольклору Буковини зафіксовані в обрядах «Вечорниці», «Маршинецьке весілля».

«Церенкуца» - учасник багатьох  оглядів, конкурсів, фестивалів в Україні, Румунії. Свою високу виконавську майстерність колектив продемонстрував на IV Всеукраїнському фестивалі-конкурсі автентичних колективів на приз Гната Танцюри, присвяченого 115-річниці від дня народження відомого подільського фольклориста (м. Гайсин Вінницької області). 

 

фолькВеселібабусіНародний аматорський фольклорний колектив «Веселі бабусі» будинку культури села Василівка Сокирянського району, керівник – Микола Шостак 

Природа обдарувала мешканців села Василівка Сокирянського району чистими, дзвінкими голосами. Чи не це спонукало в 1999 році створенню тут фольклорного колективу «Веселі бабусі». 

Сповнений життєдайної енергії і завзятості, колектив відтворює бессарабські місцеві народні танці, традиції, звичаї та обряди. Тутешні побутові танці «Ганка», «Варварка», «Василівський краков’як» аматори сільської сцени вдало поєднують з обрядовими дійствами.

Нині «Веселі бабусі» - активні учасники районних, обласних оглядів-конкурсів, фестивалів. Свої творчі програми демонстрували і за межами краю – у Вінницькій, Хмельницькій областях та в сусідньому Бричанському районі Молдови.