НОМІНАЦІЯ «КРАЩИЙ НАРОДНИЙ МАЙСТЕР»

майстер БуківкаМайстер народного ткацтва Марія Жиряда

(с.Буківка, Герцаївський район)

         Ще з дитинства Марійка  навчилася тримати голку в руках, а згодом осягнула непросту технологію ткацтва, бо вдома стояв ткацький верстат, на якому працювала мати, навчаючи доньку цієї нелегкої, копіткої справи. Нині пані Марія тче призабутою технікою ручного ткацтва рушники, скатертини, чоловічі, жіночі та дитячі сорочки, блузи. Ця робота дає їй можливість і надалі творчо розвиватися. То ж тепер у доробку майстрині – пошиття та дизайн традиційних народних костюмів, розробка авторських орнаментальних малюнків, в яких присутні елементи стародавнього румунського традиційного ткацтва. Як колись своє вміння та відчуття краси передала їй матуся, так і нині пані Марія передає премудрощі народного ткацтва своїй доньці Естері, яка успішно продовжує творчу династію родини та атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України народним майстром. 

НагоряниМайстер народного ткацтва Вікторія Китайгородська (с.Нагоряни, Кельменецький район)

         Берегинею народних традицій Подністров’яназивають майстра народного ткацтва, лауреата обласної премії ім. Г. Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини Вікторію Андріївну Китайгородську, яка володіє унікальними техніками килимового ткацтва, авторку понад двісті тканих шедеврів.

         Змалечку вона освоїла всі премудрості вишивання, прядіння, ткацтва. Тоді у кожній нагорянській хаті стояли ткацькі верстати, то ж і ремесло це було поширеним, яке давало немалий прибуток. Зроставши на берегах Дністра, серед магічних барв лісу, весняних садів, Вікторія Андріївна з роками тільки поглибила свої відчуття гармонії в природі. Її подвір’я від ранньої весни до перших снігів усіяне квітами, які вона переносить на свої килими, бо саме квіткова гама – улюблена тема відомої ткалі. Сама добирає кольори, фарбує нитки. Роботи майстрині наповнені особливою енергетикою тепла, світла та позитиву.

         Збереження й продовження старовинного виду мистецтва та самобутність художнього почерку майстрині – це те, що найбільше підносить мистецький доробок пані Вікторії в очах шанувальників її творчості. 

майстер АндрицулякМайстер художньої вишивки Наталія Андрицуляк (м. Вижниця)

          Наталія Андрицуляк – майстер художньої вишивки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної мистецької премії ім.Г.Гараса. Кожна її робота – це творче відкриття, частинка душі, настрою, особливої енергетики. Витончена кольорова гама, тонкий смак і багатоплановість прийомів у вишивці, майстерне володіння багатьма техніками, яке помітне на кожному витворі, - характерні риси творчості вишивальниці.

         В оселі Андрицуляків панує особлива аура, яка підсвідомо впливає на світосприйняття, адже родинне гніздо нагадує справжній музей, де представлені вироби не одного покоління майстрів. Усі ужиткові речі виготовлені руками майстринь: чоловічі та жіночі сорочки, блузи, вишиті образи, штори, рушники, скатертини, подушки і картини. Це творчий доробок Наталії Андрицуляк та її матері Ірини, який неодноразово демонструвався у виставкових залах краю та за його межами. А ще ці жінки-буковинки не тільки художники за покликанням, а й активні популяризатори української етнокультури.