Палітра мистецьких шкіл Буковинського краю

palitraРозвиток мистецької освіти на Буковині, витоки якого сягають кінця ХІХ століття й пов’язаний з іменами відомих буковинських художників – Юстином Пігуляком та його учнем Миколою Івасюком, який після навчання у Віденській та Мюнхенській Академії мистецтв 1899 року відкрив першу художню школу в Чернівцях, отримавши від буковинського крайового сойму грошову допомогу у сумі 1000 крон. Це дало можливість дітям з незаможних родин безкоштовно навчатися малювати та отримувати теоретичні знання з історії українського та зарубіжного образотворчого мистецтва, слухати курси з рисунка та живопису. Микола Івасюк став мудрим наставником для пізніше відомих у краї митців – Корнелія Дзержика, Пантелеймона Видинівського, Євзебія Ліпецького, які розвивали нові напрямки у малярстві.

Відтак у ХХ столітті на Буковині простежується тенденція до збільшення кількості художніх шкіл, які з 1970-х років почали функціонувати у всіх районних центрах Чернівецької області. Нині на теренах нашого краю діє 11 художніх шкіл та 9 художніх відділень шкіл мистецтв, де навчається понад тисяча учнів. Разом з вчителями вони беруть участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких конкурсах, виставках, пленерах, проєктах та акціях й здобувають найвищі нагороди.

Свідченням цього є упорядкований методистом Буковинського центру культури і мистецтва Василем Беженарем каталог творів учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв Чернівецької області. Зібрані у ньому найкращі мистецькі твори переможців обласних виставок і конкурсів 2017–2018 навчального року. Каталог налічує понад сотню робіт, тематично погрупованих: «Буковинський розмай», «Казки Буковини», «Об’єднаймося ж, брати мої!», «Нові імена України», «Україна – європейська держава». Як зазначає редактор видання «Палітра мистецьких шкіл Буковинського краю», директор Буковинського центру культури і мистецтва, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, «до кожної такої мистецької події в художніх школах і школах мистецтв області готуються не тільки заздалегідь і ретельно, а й відповідально. Тому-то результати молодих авторів живописних, графічних, скульптурних творів, а ще – декоративно-ужиткових виробів, почасти вражають навіть відомих художників».

У каталозі подано короткі довідки про історію заснування того чи того мистецького заходу. Творчі роботи учнів художніх шкіл області почали експонуватися у 1981-1982 навчальному році, а саму назву "Буковинський розмай" виставка отримала у 1997 році. Як правило, щороку в цій обласній виставці-конкурсі представлено майже тисячу художніх творів учнів мистецьких шкіл. Зокрема у виданні представлено твори 65 учасників-переможців у номінаціях: «Академічний рисунок», «Графіка», «Живопис», «Композиція», «Скульптура», «Декоративно-ужиткове мистецтво», «Рекламний плакат», «Пленер», «Казки Буковини». До речі, номінація «Казки Буковини», присвячена творчості Михайла Івасюка, з’явилася в рамках мистецької акції, започаткованої у 2013–2014 навчальному році задля вшанування видатних постатей української культури. Юні митці вже присвячували свої мистецькі твори Ользі Кобилянській, Юрію Федьковичу, Іванові Франку, Володимиру Івасюку, Августі Кохановській, Миколі Івасюку, Миколі Бідняку.

Переможцями Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» у номінаціях «Декоративно-прикладне мистецтво» та «Образотворче мистецтво» стали 10 учнів з різних куточків Буковини, зокрема з Кельменецької, Вижницької, Новоселицької, Сокирянської, Путильської, Кіцманської художніх шкіл та Художньої школи ім. М. Івасюка м. Чернівців.

Каталог засвідчує, що буковинські творчо обдаровані школярі активно долучаються і до мистецького проєкту, започаткованого 1991 року Українським фондом культури, – «Нові імена України». У 2017–2018 навчальному році у цій виставці-конкурсі взяли участь 24 учні з 12-ти художніх шкіл Буковини, троє студентів з Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка та вихованка студії образотворчого мистецтва «Академ-ART» Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури. У каталог увійшли найкращі мистецькі твори шести переможців обласного туру у номінаціях «Образотворче мистецтво» і «Народне мистецтво» з Новоселицької, Кіцманської та Сторожинецької художніх шкіл.

Завершує каталог рубрика «Україна – європейська держава» – під такою назвою у 2017–2018 навчальному році втретє проводилася обласного рівня виставка-конкурс творчих робіт учнів художніх шкіл Буковини. Майже зі ста учасників переможцями стали 20 учнів, чиї твори увійшли у рецензоване видання.

Неможливо не погодитися з думкою письменниці, голови обласного осередку Всеукраїнського об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка, заслуженого працівника культури України Віри Китайгородської, висловленою у вступному слові до цього розкішного видання, що «дитяча творчість – це чисте мистецтво, первинне відчуття світу на дотик рецепторами юної душі. Воно – іще без нашарувань досвіду, без ваги, що обтяжує різними умовностями, залежністю і «вимогою» часу. Роботи юних буковинських художників – безмеж любові до оточуючого світу, який буває таким чистим, мінливим і благодатним лише у творчості дітей».

Кожна зафіксована мистецька робота у цьому каталозі – це не лише вияв творчих талантів Буковини, а й пам’ять для нащадків, з якої виростатимуть нові імена українських митців.


Палітра мистецьких шкіл Буковинського краю. Каталог творів учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв Чернівецької області за підсумками обласних виставок і конкурсів 2017–2018 навчального року. Чернівці : Друк Арт, 2018. 48 с. ; іл. 

 

Ольга МЕЛЕНЧУК,

кандидатка філологічних наук,

методистка науково-методичного відділу

дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ