Пасічанський Ярослав. Карпатські рапсодії : Альбом творів декоративно-ужиткового мистецтва, різьблення та інкрустації

Пасічанський Ярослав. Карпатські рапсодії Дбайливо підготовлене видання мистецьких творів Ярослава Пасічанського вражає насамперед глибокою за змістом у формі есеїв передмовою письменника, журналіста, заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Лазарука. Милує око погрупований за тематичними розділами ілюстративний матеріал з мистецькими творами майстра, світлиниз домашнього архіву, що розповідають про життєві події й творчі досягнення буковинського різьбяра. Особливу увагу привертають поетичні присвяти В.Герасим’юка, В.Колодія, М.Лазарука, список публікацій про народного художника України тощо.

Альбом з творами Ярослава Пасічанського вийшов друком у 2019 році з нагоди 75-річного ювілею майстра. На початку книги у розгорнутому життєписі розповідається про його родину, батько якого був членом ОУН-УПА та служив ройовим сотні Гамалії, працював лісником та з раннього віку прививав своїм дітям любов до природи, навчав помічати деталі навколишньої краси. Таємниці творчого таланту Я. Пасічанського розкриваються в есеях М. Лазарука – «Грушеві рапсодії», «Зажинки гуцульського майстра», «Відлуння новітнього лихоліття», «Триєдність як знак досконалості», у яких поетично й без зайвого пафосу словесно змальовано образ мистця, розкрито особливості його творчої манери, схарактеризовано основні роботи майстра, виготовлених, як правило, з дерева груші.

У альбомі в розділах «Символи України», «Сакральні мотиви», «Краса рятує світ», «Початки творчості» представлено майже сотню різнопланових високохудожніх творів, серед яких різьблені композиції на патріотичну тематику, декоративні пласти, тарелі, різьблені ручні та настінні хрести, каплички, скриньки, вітальні адреси тощо. Примітно, твори майстра зберігаються у понад десяти музеях України та в приватних колекціях Австрії, Англії, США, Канади, Німеччини, Австралії.

Про високе поцінування творчості буковинського митця свідчить аналіз його різьблених творів у монографії «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова» сучасного дослідника Богдана Тимківа, фрагмент із книги якого увійшов до альбому. А також до видання залучено статтю майора Павла Пономарчука, надруковану у газеті «Армія України» від 23 квітня 2000 р. про історію різьбленої скриньки, подарованої Папі Римському Іванові Павлу ІІ.; фрагмент статті про Я.Пасічанського Н.Мизака й А.Яремчука з книги «Два століття служіння Богові і нації: УГКЦ на Буковині» та інші бібліографічні матеріали про видатного майстра різьби.


 Пасічанський Ярослав. Карпатські рапсодії: Альбом творів декоративно-ужиткового мистецтва, різьблення та інкрустації / [Авт. передм., упоряд. М. Лазарука]. – Чернівці: Друк Арт, 2019. – 144 с. 

Ольга МЕЛЕНЧУК, кандидатка філологічних наук,

методистка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ