Марусик Настасія. Буковинське вишиття і ткацтво: знаки-символи

Марусик Настасія. Знаки - символи.Буковинське вишиття і ткацтвоВидання пропонує детальний огляд та пояснення символічної мови орнаментів та символіки кольорів у вишиваних та тканих виробах, що здавна слугували захистом та оберегом й передавалися з покоління в покоління як форма вираження уявлень людей про довколишній світ. Авторка ілюстрованої книги – дослідниця, відома майстриня вишивки родом із села Кадубівці на Заставнівщині Настасія Марусик звертається до традиційної орнаментики та виокремлює п’ять основних типів орнаментів: геометричний, рослинний, орнітоморфний, зооморфний та антропоморфний. Які популяризуються з метою привернення уваги сучасних майстринь-вишивальниць до прадідівських традицій створення візерунків на тканому і вишиваному полотні.

Розповідь про кожен тип орнаменту супроводжується ілюстрованими прикладами, як той чи той символ, багатство кольорового поєднання відтворюються у вишивці та ткацтві. Значну частину виробів взято з приватної колекції заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка. Це, зокрема, фрагменти жіночих та чоловічих сорочок, кожухів, кептарів, мунтянів (хутряних безрукавок), килимів, тайстр, рушників-покрівців (переміток) з різних куточків Буковини, датованих кінцем ХІХ – серединою ХХ століття. Крім того, Настасія Марусик вказує на спорідненість та порівнює орнаменти Буковинської Гуцульщини з символічними візерунками Індоєвропейських країн. Дослідниця наголошує, що в індіанців, як і українців, найбільш популярним орнаментом є геометричний, в якому «закладено восьми- та шестираменеву зірку, ромб, квадрат, меандр, трикутник, ламані лінії, хрест, сваргу, «S»-подібні мотиви».

У кінці книги-альбому вміщено бібліографічний додаток основної літератури за темою дослідження.


Буковинське вишиття і ткацтво: знаки-символи : [книга-альбом] / [авт. тексту Н. Марусик ; перед. сл., упорядкув., зразки вишив. і ткацтва з приват. колекц. М. Шкрібляка]. – Київ–Чернівці, 2011. – 80 с.

Ольга МЕЛЕНЧУК, кандидатка філологічних наук,

методистка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ