Новини

Різдво в графіці Ярослава Заяця

ЯРОСЛАВ ЗАЯЦЬ. Різдво. 1991.  Папір офорт акварель темпера 277х290(із колекції Чернівецького художнього музею)

(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране дев’яте)  

У зібранні ЧХМ зберігаються два твори Ярослава Заяця «Ніч» (1989) та «Різдво» (1991), які містять композиції на тему Різдва Христового. Роботам притаманні оригінальні прояви національного світовідчуття та форми виразу.

Сприйняття творів одного з найпотужніших сучасних українських графіків вимагає певних зусиль, неспішного вдумливого огляду. Складні багатофігурні композиції Ярослава Заяця розкривають філософські теми, що піднімають нас до рівня узагальнень про сенс буття. Створені витонченою гармонією кольорових сполучень, образи збагачені метафорами, побудованими на численних українських знаках-символах: свіча – як уособлення небесного вогню була обов’язковим ритуальним атрибутом під час народження, весілля та смерті; хліб – як символ життя відіграє важливу роль у весільних та поховальних обрядах; драбина – символізує перехід від темряви до світла, від смерті до безсмертя; хата – матеріальне і духовне осереддя сім’ї, родинне вогнище; хрест – один із найдавніших сакральних знаків, уособлює перемогу життя над смертю тощо.

 

ЯРОСЛАВ ЗАЯЦЬ. Ніч. 1989. Картон темпера акварель 304х272

Ніч, 1989 рік.

Картон, темпера, акварель.

Для художника природа є підставою для роздумів, спонукою до усвідомлення стану душі. В композиції «Ніч» розігрується низка складних історій, поданих на чорному тлі. В роботі «Різдво», де відтворена білосніжна зима, якою ми любимо її уявляти в різдвяний час, пейзаж відображає не лише красу природи, а насамперед вшановує божественний акт творення. В композицію твору органічно введено сцени «Несіння хреста», «Три царі», «Коляда», якими художник акцентує на передачі величі й трагізму біблійних сюжетів та народних уявлень про початок і кінець усього сущого, про народження і смерть, радість і горе.

ЯРОСЛАВ ЗАЯЦЬ. Різдво. 1991.  Папір офорт акварель темпера 277х290

Різдво. 1991 рік.

Папір, офорт, акварель, темпера.

Довідково: Заслужений художник України Ярослав Заяць народився 12 січня 1951 року в с. Микулинці Снятинського району Івано-Франківської області. Впродовж 1969-1975 років навчався у Київському державному художньому інституті на факультеті графіки. Подальша його творча діяльність пов’язана з роботою у галузях станкової та книжкової графіки, театрального плаката. Учасник всеукраїнських та всесоюзних мистецьких виставок від 1974 року. Персональні виставки відбулись у Чернівцях і Снятині (2010). На превеликий жаль, немає авторського каталогу творів Ярослава Заяця, проте десять робіт зберігаються у Чернівецькому художньому музеї, з них дві – можна оглянути в постійній експозиції. Відомо, що твори митця представлені в меморіальних музеях Василя Касіяна та Марка Черемшини у Снятині, а також у Торонто в музеї Т. Шевченка.

Ярослав Заяць – потужний митець із чітко сформованим творчим почерком, який розвиває українські мистецькі традиції, орієнтуючись на здобутки світового мистецтва.

Лариса КУРУЩАК,

завідувачка відділом науково-освітньої роботи Чернівецького художнього музею

 

p.s. Творчий колектив Буковинського центру культури і мистецтва щиро вітає Ярослава Миколайовича з його славним 70-річчям від дня народження та зичить на щасливе, творче многоліття - здоров'я, Божих благ і щедрот у житті!