Новини

Різдвяна прикраса - з лозового сонячного промінчика

img1-8(майстер-клас онлайн-етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Народні прикраси, іграшки (відео третє)

У наших буковинських селах та містечках, де обабіч Прута, Дністра, Серету густо зеленіли лози, колись майстрів лозоплетіння було багато. Нині і лози мало зеленіють, понищили їх, вибираючи гравій, а майстрів, які виготовляють лозові побутові й декоративні речі, залишились одиниці. Зате скільки можливостей для творчої фантазії дає художникові гнучка, сонячна, тепла та ніжна лозина?! Замість засилля штучних матеріалів у сучасному побуті думаючі європейці давно запросили в модерний інтер'єр та навіть громадський простір лозові предмети, як ужиткові, так заодно й креативні.

У кожного народу свої традиції лозоплетіння. В українців та румунів, молдаван та поляків вони багаті й за технологіями плетіння, і за різноманіттям форм.

Але в ці передріздвяні дні ми пропонуємо Вам спільно з майстром лозоплетіння, народним майстром Національної спілки майстрів народного мистецтва України Михайлом Гевою з міста Сторожинець створити з лози (спочатку придумати!) оригінальну прикрасу на ялинку. Вона ж може стати й доповненням до Вашого святкового інтер'єру чи приємним подарунком на згадку. Спробуйте повторити! Ми впевнені, у Вас вийде оригінально та найголовніше - своїми руками. Коли зробите, надішліть нам фото власного виробу за посиланням (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717 ).

Так і Ви долучитесь до великого Буковинського Кола Коляди, яке ми хочемо зібрати онлайн найбільшим, та увійти в Книгу рекордів України.

Радісних Вам свят! І приємного креативу!

Микола ШКРІБЛЯК