Новини

Шляхами українського обрядового хліба

1_2Як ви знаєте, четвер у Буковинському центрі культури і мистецтва – день етнографічних студій. Кожного четверга ми з Клубом української мови вивчаємо традиції з несподіваних ракурсів. І 20 жовтня ми вивчали хлібну карту України.

 Упродовж заходу відвідувачі мандрували Україною, а допомагали їм у цьому навчальні етнографічні відео, фотоматеріали та авторська лекція від дослідниці, керівниці клубу Іванни Стеф’юк.

Зокрема йшлося про таке:

- Буковинський пом, садочок, парастас, прутчик (поминальне дерево, елемент нематеріальної культурної спадщини, включений до обласного переліку) - села Сучевени, Драчинці, Коритне (Чернівецька область);

- Сахновщинський коровай на передовій (Харківщина);

- Хлібодарська традиція "бгання весільного короваю" (Волноваха, Донеччина);

- Прозірний калач сіл Буковини, Покуття і Гуцульщини;

- "Гуски" Тульчинського району (Вінниччина);

- Весільні шишки Полісся;

- Солодка Доля (обрядовий хліб Рогатинського району);

- Весільні та поминальні жевна (колишні Кіцманський і Хотинський райони Чернівецької області);

- Дивень і його семантика;

- Покутські теренки, розсохи (с.Острівець колишнього Городенківського району);

- Види буковинських калачів у ключі родинної обрядовості;

- Види обрядового хліба у ключі календарної обрядовості.

Гостям представили документальний фільм «Буковинський обрядовий хліб», а також розповіли про види обрядового хліба, які представлені у проєкті «Смаки Буковини» (керівник проєкту – Микола Шкрібляк).

 

View the embedded image gallery online at:
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/5980-shliakhamy-ukrainskoho-obriadovoho-khliba.html?layout=default&print=1&tmpl=component#sigProGalleria4100dcd515

упражнения для пресса

Вкусные кулинарные рецепты

шаблоны joomla 2.5 бесплатно