Натина — дика лобода. Звідси й назва страви з молодої, дикої чи городньої лободи.
Таку страву готують на Буковині і, обов’язково, на Рогізні. Взагалі рогізняни це своєрідна та неповторна громада. Історично цікава та самобутня. Такою ж цікавою є і пані Орися Федорюк Ореся Федорюк . Жінка глибоко шанує і береже традиції рідної місцини та передає їх своїм нащадкам.
Для приготування натини потрібно взяти молоді пагони лободи, свіжий кріп та петрушку.
В добре випряжену цибулю додати зелені складники, а згодом вершки або сметану. Витримати у посуді декілька хвилин. Часом до страви додавали й молоді пагінці кропиви.
Натину з кукурудзяним борошном готували переважно на західних територіях України. Рогізна не стала винятком. Тут теж додають кукурудзяне борошно грубої фракції або дрібну крупичку. Все це приправляють часничком спеціями та збитими яйцями. Вдалим доповненням до цієї страви буде кулеша або бануш. Сачного!
За сприяння в організації висловлюємо вдячність Людмилі Українець, власниці ресторану "Аристократ" та адміністратору Ірині Федорюк.
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/5292-smaky-bukovyny-u-chernivtsiakh-2.html?layout=default&print=1&tmpl=component#sigProGalleria1a0d975564