Молдовські плачинди від Наталії Чевки

img1-24(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Святкова кухня (відео п’яте) 

Сьогодні ми пропонуємо приготувати традиційну смачну молдовську випічку - плачинди, які в народі називають ще «poale-n brau».

І зробимо це спільно з господинею Наталією ЧЕВКОЮ та її донькою Чезарою з села Мала Буда, що на Герцаївщині.

У миску акуратно засипаємо 1 кг борошна, дрібку солі, дві столові ложки цукру, 20 гр сухих дріжджів. Усе добре перемішуємо до однорідності.

Після цього у суміш доливаємо 600 гр молока і вимішуємо, поступово додаючи 2 яєчні жовтки.

Далі в отримане тісто знову поступово додаємо борошно до досягнення липкої, м’якої консистенції, аби наші плачинди вийшли пухкими.

Ставимо тісто на пів години розкисати та рости.

Тим часом приготуємо начинку.

На 1 кілограм солодкого коров’ячого сиру – два яйця та 150 гр цукру. А ще – 2 столові ложки манної крупи для загущення сирної маси. Тепер усе добре перемішуємо – до однорідності.

Коли наше тісто виросло вдвічі, перекладаємо його на стіл. Якщо не прилипає до столу, вдалося добре. І все ж – трохи припорошимо його борошном.

Тепер ділимо його на дві рівні частини. Кожну з них – ще на вісім рівних частин. З половинки вийшло вісім шматочків. Кожен формуємо у маленьку кульку. Треба подбати, аби шматочки були рівними, інакше вони добре не пропечуться.

Кожну кульку розкатуємо, вирізаємо квадрат, сторони якого мають бути приблизно 15 см. На паляничку викладаємо столову ложку начинки, защіпаємо краї.

Допоки плачинди підростають у формі, ми нагріваємо духовку до 180 градусів. Режим випікання одночасно знизу і зверху - 30 хвилин.

Але з кожного заготовленого шматочка тіста залишилися обрізки. Ми замісимо з них однорідні кульки і зробимо «брехунці», або як їх інакше називають – «свинячі вушка». «Брехунці» смажимо у розігрітій олії, посипаємо цукром-пудрою.

Спечені плачинди також присипаємо цукром, ніби зимовим сніжком...

Сьогодні смачну молдовську випічку «Поале-н бриу» та «брехунці», або «свинячі вушка», приготували для Вас вправні господині з Буковини.

Ми впевнені: буде смачно, якщо й Ви повторите запропонований рецепт.

 

упражнения для пресса

Вкусные кулинарные рецепты

шаблоны joomla 2.5 бесплатно