У селі Коритне Банилівської територіальної громади відбувся пізнавальний майстер-клас із приготування страви за рецептом із книги “Смаки Буковини”. Учасники готували фаршировану рибу — страву, яка здавна вважається окрасою буковинського столу.Участь у заході взяв начальник Вижницької районної військової адміністрації Сергій Чеботар, а також голова Банилівської сільської ради Василь Соломко, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, директори освітніх закладів громади та місцеві господині.Нагадаємо, «Смаки Буковини» - видавничий проєкт, який у форматі гастрономічного путівника показав розмаїтість буковинської кухні від Черемоша до Дністра. Керівник проєкту «Смаки Буковини» і автор однойменної книжки – директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк.
Як повідомляється на публічній сторінці Вижницької районної військової адміністрації, у своєму вітальному слові Сергій Чеботар подякував організаторам за збереження та популяризацію кулінарних традицій Буковини, зазначивши, що саме такі ініціативи зміцнюють єдність громади, виховують любов до рідного краю та нагадують про нашу культурну спадщину.
Майстер-клас проводила приватна підприємиця, завідувачка Бережонської сільської бібліотеки Марія Колотило — саме за її рецептом учасники готували страву, що увійшла до книги "Смаки Буковини". Пані Марія поділилася секретами приготування, розповіла про походження рецепта та значення рибних страв у буковинській кухні.
«Цей проєкт настільки припав до душі учасникам і головне - нашим краянам, що минає певний час і знову наші буковинські майстри автентичної кухні запрошують до себе на гостину.На Вижниччині цьогоріч нас уже дивували своєю майстерністю й креативністю, щирістю та гостинністю учасниці проєкту Наталія Вятковська, Ольга Іпатій, Марія та Микола Андрійчуки , а цими днями в гонорове село Коритне (Вилавче) нас запросила не менше гонорова й добре знана в окрузі кухарка (до речі, з професійною освітою) Марія Колотило, яка досі розвиває улюблену власну справу та харчує школярів у цьому селі й сусідній Бережонці. То ж, мабуть, і зрозуміло тепер чому Марія Георгіївна задумала провести кулінарний батл саме серед чотирьох директорів освітніх закладів Банилівської громади.Ще й запропонувала приготувати коронну страву буковинського традиційного столу - фаршировану рибу. Це насправді неабияке випробування навіть для знаних кухарок і кухарів, бо знаємо, що колись у нашому краї багатого столу без цієї страви не було. Знаючи таланти, винахідливість, кмітливість і працьовитість наших жінок, ніхто й не сумнівався, що страва вдасться в усіх.
І то сталося надзвичайно швидко та досить презентабельно. За смаковими якостями і подачею члени журі фаршировані рибини умовно назвали: пікантною, традиційною, багацькою і креативною. Після такого справді дуже серйозного й відповідального кулінарного дійства, здається, особливо задоволені були кухарки. Авжеж!
Їхні лідерські якості й тут підтвердилися. Це ж шановні в громаді директорки: Коритнянського ліцею - Світлана Стринадко та Банилівського - Надія Бучацька, Бережонської гімназії - Інна Албота та Бережницької - Олена Андрич.Їм щиро дякували всі, насамперед, друзі, колеги, їхні родини, представники влади.
А голова Вижницької районної державної адміністрації Сергій Чеботар вручив подяки учасницям цього яскравого кулінарного майстер класу, як і організаторці напрочуд атмосферного свята народної кухні Марії Колотило. Бо такий цікавий захід продумати й провести у нинішній час багато важить, коли ми ревно прагнемо зберігати й розповідати собі й світові про нашу самобутню, глибоку і велику культуру, про її неповторні традиції, що нас сьогодні об'єднує, мотивує, підносить, як ніколи раніше.
Проймаєшся гордістю в такі миті, розуміючи, що в громадах, де спільно роблять справу працівники освіти і культури, де керівництво й депутатський корпус розуміють важливість збереження і кращих традицій народної культури, завжди буде єдина мета - спільно жити й творити майбутнє України, яка, без сумніву, переможе. І наші діти знатимуть про своє коріння, бо ми його не дали висушити навіть у ці пекельні дні боротьби з агресором», - таким відгуком про захід поділився Микола Шкрібляк.
Фото Вижницької районної військової адміністрації
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/7573-smaki-bukovini-prodovzhuyut-sya.html?layout=default&print=1&tmpl=component#sigProGalleria7037515f0a