Новини

Колядуємо з "Писанкою"

img1-34 Різдвяні історії до етнопроєкту «Буковинське Різдво»

Розповідь четверта

Різдвяний вечір. Це особливий вечір. У такі святошні години збирається родина, гостюють друзі, близькі, сусіди. Колядують, віншують, радіють народженню Спасителя, дякують Йому, "що цих свят дочекали, аби дав Господь і нарік діждати". Такі вечори дорогі серцю на все життя.

Саме в різдвяні урочі дні з благоговійним піднесенням впродовж декількох років буковинці і гості краю йшли в Чернівцях до муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської на великі концертно - театралізовані дійства "На Різдво до Писанки". Скільки радості й очікування чогось надзвичайного було в тих мистецьких дійствах. Люди стояли в театральній залі та на балконах. "Писанка" дарувала їм скарби - колядки, щедрівки, йорданські пісні, музичні перлини, відтворювались автентичні обрядодійства, сцена і зала сяяла від щасливих посмішок, іскристих поглядів. барвистих строїв та фантастичних костюмів артистів і декорацій...

Ці події потребують окремих спогадів, оскільки вони посутньо впливали на розвиток нашої національної культури в перші десятиліття незалежності України. І коли сьогодні намагаються підносити за досягнення так звані сучасні, нові формати проведення мистецьких заходів, орієнтуючись на певну вікову категорію людей, то варто пригадати різдвяні і великодні концерти "Писанки" (не так давно це було), коли на них приходили і діти, і їхні батьки та дідусі з бабусями. Таке свято у "Писанки" тривало поміж людей ще довго. Ним жили щасливі глядачі, бо душа, відкрита красі й мистецтву, не здатна розмарновувати свої коштовності на буденщину.

Наш етнографічний проєкт "Буковинське Різдво" саме в цей різдвяний вечір 2021- го, дай Боже всім щасливого, має унікальну нагоду запросити Вас на гостину до славної української "Писанки" з Буковини. І ця зустріч, ми впевнені, буде для всіх нас також знаковою, пам'ятною. Улюблені слова пані Оксани "Колядуємо разом!" звучать сьогодні через усі шляхи - дороги в далекі й близькі світи. Колядуємо разом з нашою неповторною "Писанкою". А якщо знайдете хвильку часу, напишіть свої враження нам за посиланням:

(https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717)

Або надішліть фото чи відео Вашої спільної коляди. І стане великим - великим Буковинське Коло Коляди, яке, доречі, у чернівецькому музеї просто неба не раз заводив дует "Писанка" обласної філармонії ім. Дмитра Гнатюка - народні артисти України Оксана Савчук та Іван Кавацюк.

На многая літ - в здоров'ї і творчих успіхах - славному мистецькому подружжю, адже знаменно і те, що в цей січневий час Оксана Василівна та Іван Михайлович святкують дні народження.

Христос народився! Славімо Його!

Микола ШКРІБЛЯК