Новини

Житня соломинка - промінчик сонця

img1-33(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Народні прикраси, іграшки (відео десяте)

Саме недозрілі житні стебла, вижаті серпом, a не скошені, заготовляли колись чи не в кожній хаті, аби згодом перед Різдвом сплести з них легкого та символічного павука. На Буковині у деяких селах ці різдвяні прикраси - обереги називали серафинцями. Символ світобудови, макрокосмосу і мікрокосмосу, бо втілював павук і родину, й родинні взаємозв'язки. Врешті, сакральною є й сама соломинка з жита та її однозначна спільність з поняттями жити, життя. А на стебелині жита - колосок - сік землі, який напуває рослину в циклічному річному Колі, що йде до літа (кажемо: літа минають, літочислення).

Наділена сакральністю хлібна культура ще в дохристиянські часи нашими предками-землеробами дійшла до цих днів. Солом'яні павуки нині знову повернулися в оселі українців і часто замінюють традиційну вже ялинку, якій на наших землях лише трохи більше трьохсот років. А ще павуки в інтер'єрі житла завжди виглядають доречно, стильно, модерново. Їх подекуди прикрашають яскравими кольоровими, але легкими матеріалами - китицями з ниток, кольоровим пір'ям, сухоквітами, лелітками, скляними бусинками. Власне, для творчої фантазії простір тут неабиякий. Особливо в компонуванні найбільш традиційних кубових сегментів. Для розвитку нових моделей павуків сучасні художники-дизайнери використовують увесь можливий арсенал елементів формотворення цієї прикраси.

І все ж це насамперед один з найдавніших оберегів, артефактів нашої культури. Саме так і розглядає свою творчу працю майстриня соломоплетіння Національної спілки майстрів народного мистецтва України Лариса БРОСКА з міста Сторожинець. Тому її майстер-клас, ми впевнені, зацікавить Вас. Виготовивши власноруч солом'яного павука, надішліть нам фото чи відео за посиланням:

(https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717)

З вдячністю за увагу до нашого етнопроєкту долучимо Вас до великого Буковинського Кола Коляди. І нехай через тисячоліття обертається, як вічний коловорот життя і світу, такий простий, але самобутній наш оберіг - солом'яний павук.

Микола ШКРІБЛЯК