Новини

Ажурно-різдвяні витинанки Василя Беженаря

Різдво Христове 2014р(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране сьоме).

Василь Беженар – молодий художник, майстер народного мистецтва. Народився 1 липня 1986 року в с. Нелипівці Кельменецького району Чернівецької області. Вищу професійну освіту здобув у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Працював у Нелиповецькому навчально-виховному комплексі та в Кельменецькій художній школі, а з 2014 р. методист з діяльності художніх шкіл методичного кабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Буковинського центру культури і мистецтва. Він – активний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок, конкурсів, фестивалів, арт-перфомансів, ярмарків, благодійних акцій та мистецьких проектів.

Майстер Василь Беженар відроджує на Буковині призабуту техніку паперового вирізування. У його авторській манері органічно поєдналися характерні народні та християнські мотиви і образи, символіка, нові композиційні прийоми та виразний колорит. Домінуючі орнаментальні структури у його паперових творах: геометричні, рослинні, космогонічні, християнські, антропо-, орніто-, зооморфні та архітектурні.

Богородиця з дитям 2014р  Різдво Христове 2014р   Різдво Христове 2015р
 Богородиця з дитям, 2014  Різдво Христове, 2014  Різдво Христове, 2015

Складним композиційним рішенням структурою та лаконічним моделюванням форми відрізняється його сюжетно-тематична композиція «Різдво Христове». Тут церква, Вифлеємська зірка, колядники та ангели є увиразнюючими елементами і складають цілісну систему символів традиційного свята.

З філігранною точністю виконані ікони-витинанки. Через стилізовану форму та знакове письмо майстер перетворює художній образ на цілісну систему символів сакрального мистецтва – сучасні творчі інтерпретації давньоукраїнської іконописної традиції.

Альона БЕЖЕНАР