Новини

На ялинці бісеринки сяють

img1-22(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Народні прикраси, іграшки (відео сьоме)

Направду таке не часто побачиш: бісерні прикраси на ялинці - нанизані, виткані на спеціальних верстатиках чи вишиті. Але в останні десятиліття майстрині вишиття бісером та нанизування прикрас із цього делікатного матеріалу вдало впровадили й таку модну тенденцію. Що ж, це - делікатно, оригінально, без сумніву, креативно.

Можна виготовити та вишити з полотна будь-яку об'ємну форму: янголи, зірочки, сонечка, подушечки, звірята, птахи, будиночки... А можна й, нанизуючи бісер, створити цікаву прикрасу: що тільки вигадає ваша уява і творча фантазія. Доповненням до бісеру стануть інші матеріали - бусинки, коралики, блискітки, китиці з вовняних, бавовняних чи люрексових ниток.

Така ялинкова прикраса, звісно, займе трохи часу, потребуватиме наполегливості, зате залишиться незамінною пам'яткою на багато десятиліть для ваших рідних і близьких. Іграшки, власноруч виготовлені до Різдва, інші невеличкі, але яскраві дрібнички, збережуть родинне тепло й передаватимуться нащадкам, як дорогий спогад, оберіг, неповторна річ, яку ніколи і ніде за великі гроші не купиш.

Своїм етнопроєктом " Буковинське Різдво" ми й прагнемо змінити уявлення сучасників про традиційну ялинку на зимові свята. Адже вона точно не просто яскрава втіха і забавка для родини, а значно більше. Поділіться з нами й своїми міркуваннями. А ще - все ж спробуйте з нашою відомою буковинською майстринею народних прикрас із бісеру, членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України Анною ВАТАМАНЮК створити свій оригінальний виріб на різдвяну ялинку. Фото та відео надсилайте за посиланням, тоді й Ви долучитися до великого Буковинського Кола Коляди.

Микола ШКРІБЛЯК

(https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717 )