Новини

Музично - поетичне віншування родини Лесі Горової

img1-20

Різдвяні історії до етнопроєкту «Буковинське Різдво»

Розповідь третя

Колядок, як і народних пісень, в Україні створено найбільше в світі. Вони вирізняються музикальністю та величністю, багатством звучання і глибинним змістом. Народний геній впродовж тисячоліть складав, огранював ці хвилюючі й піднесені піснеспіви, як цінний діамант.

Та різдвяні колядки народжуються й нині. До цього жанру музичної творчості звертаються зараз не тільки народні творці, а й сучасні композитори, співаки та музиканти. Однак їхні твори часто звучать лише як популярні пісні. Й тільки небагатьох авторів новітні колядки стають улюбленими для українців.

Так і творчість композиторки й співачки, народної артистки України Лесі ГОРОВОЇ давно стала переспіваною в народі, зокрема, серед наших дітей, талановитих молодих виконавців.

Пісні й поезію відомої співачки, волонтерки добре знають та шанують наші захисники на Сході. Українські воїни творчу та громадську діяльність Лесі Горової називають не інакше, як її культурним фронтом. І не тільки там, а по всій Україні. Бо відома виконавиця ,окрім основної викладацької роботи, постійно в поїздках з виступами по країні, де слухачі нині, як ніколи, потребують чесного поетичного слова, мудрої поради й підтримки.

Через близьку серцю пісню й материнську турботу ця щира жінка, гідна трудівниця рідної культури, талановита співачка завжди особлива гостя. У нас, на Буковині, - уже багато років. Фестивалі, конкурси, мистецькі свята, благодійні концерти, зустрічі... Нерідко виступала пані Леся й зі своїми співучими красунями - донечками. Буковинці та гості краю запам'ятали, мабуть, участь співачки в одному з фольклорно-етнографічних свят " Від Різдва Христового до Йордану" в музеї просто неба у Чернівцях ,яке проводив наш Буковинський центр культури і мистецтва.

І в ці непрості для культури дні, коли пандемія внесла свої суттєві корективи у роботу галузі, співачка зі своєю сім'єю знову з нами. З нашої славної столиці віншує, читає власні поетичні рядки та співає пречудову авторську колядку.

І шириться наше велике Буковинське Коло Коляди, як було два роки тому на фестивальному полі музею. Але тепер уже символічне, бо онлайн. І ми зичимо через слово та музику всім, хто нас читає і дивиться: щастя - здоров'я, многоліття. Дай Боже!

Микола ШКРІБЛЯК