Новини

Старовинна бессарабська колядка

img1-13(майстер-клас онлайн  етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Колядування, віншування (відео третє)  

Два зимові місяці - грудень і січень - зазвичай минають з піднесеною радістю, бо спочатку готуємося до колядування, а потім своїми піснеспівами несемо від хати до хати новину про рожденного Сина Божого.

Щороку кожен гурт колядників, який вважає за правило не просто змінювати уже співані колядки, а відшукувати нові, досі мало чувані та відтворювані. Цей процес пошуків може тривати довго, але найвірніший варіант – здивувати всіх новою колядкою – піти до поважних людей, які славно колись колядували. Вони й наспівають нам стільки ще унікальних багатоголосих колядок, що буде чим порадувати господарів.

Саме так і вчинили творчі працівники Народного дому села Бузовиця Кельменецького району зі своїм директором Інною СТАШКЕВИЧ. І, виявляється, старовинна бессарабська колядка «Вчора ізвечора» записана від Ніни Василівни ШВАРЦ (1956 р.н.), Олени Григорівни ЖИЖІЙ (1958 р.н.) та Іван Никифорович КОВАЛЬЧУК (1934 р.н.) не просто давня й призабута, а напрочуд оригінальна для сучасних виконавців.

Це спілкування вийшло вельми щирим і захоплюючим. Подивившись відео, Ви пересвідчитись у цьому, а ще, можливо, самі заспівайте з бузовицькими колядниками. Такі відеорозповіді надихають. Тоді надішліть і своє відео чи фото за посиланням:

(https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717 )

Так долучитеся до великого Буковинського Кола Коляди.

Колядуймо разом і радісно славімо Різдво Христове!

Микола ШКРІБЛЯК