Новини

Ці не звичайні фігурки із глини

img1-12(майстер-клас онлайн-етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Народні прикраси, іграшки (відео четверте)

Невеликими керамічними дрібничками сьогодні важко когось здивувати. Їх чимало є в сувенірних крамничках та навіть супермаркетах. Чого там тільки не побачиш. Ще й до того з усього світу. Так і ваблять вони вигадливістю авторів та багатством кольорів. Є дорогі – мистецькі, є не зовсім творчі речі, а є й просто дурнички «на гроші».

Все ж, враховуючи багату традицію української кераміки впродовж тисячоліть (ще найдіть культуру з такими аналогами), ми маємо до сучасної кераміки ставитись і поважніше, й прискіпливіше.

Пропонуємо уже з цих різдвяних свят розпочати роботу над брендуванням і промоцією відомих осередків та майстрів народної кераміки. Якщо ми навіть придбаємо таких декілька іграшок і прикрас на різдвяну ялинку чи в подарунок, а згодом і самі захочемо навчитись їх виготовляти, то внесемо й свою суттєву дещицю творчості у підтримку української кераміки.

Та й зробити щось оригінальне власними руками з, мабуть, найпершого для художника пластичного матеріалу – затія вартує всілякої похвали. Спробуйте, ми впевнені, у Вас вийде. А наша чарівна гостя – майстриня художньої кераміки з міста Сторожинець Олеся ВАСЕЛОВИЧ своєю цікавою розповіддю Вам допоможе у тому. Незабудьте поділитися фото чи відео й Ви з нами. Надсилайте за посиланням:

(https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717  )

І навчайтеся, творіть, розвивайте це правічне ремесло. Тисячоліття довели: тут фантазії нема меж. А образи підкаже наша глибоко символічна народна культура, яка й досі вражає своєю філософією та непізнаністю. 

Микола ШКРІБЛЯК