Новини

НА СВЯТВЕЧІР ГОЛОВНА СТРАВА – КУТЯ

img1-10(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Святкова кухня (відео перше)

У ці дні добрі буковинські ґазди неодмінно готували зерна пшениці (відбирали найкращі, піхали-глодали у ступах, сушили, віяли), аби на Святвечір приготувати з них ту страву, смак якої впродовж року ніколи не забудеться і не повториться. Хоч готуй щодня – не вийде так. Недаремно ж, кутя, а по-буковинськи – пшеничка, вважається сакральною стравою Надвечір’я Різдва Христового.

Є сотні рецептів як приготувати цю страву із усіх страв. Та ще з дохристиянських часів народна традиція донесла нам три основні складові: зерно – сік землі-годувальниці, символ нашого сущого життя, у християнстві хліб – Тіло Господнє; узвар – плоди підземних соків, символ світу наших предків, які тримають крону дерева роду; мед – продукт трудів «Божої мушки» - бджоли, яка тісно пов’язана зі світом Небесним, Божим. Усі інші доповнення до куті (пшенички) з’явилися згодом: горіхи, родзинки, навіть халва та цукати, які нині кладуть до головної страви у деяких селах Буковини. А хтось мед замінює цукром… Тільки мак – символ Небесного зоряного світу – став повсюди невід’ємною складовою куті. Він же й оберігає всю живність та господарство і людей у ньому від нечистих сил, злих духів. Нагадаймо звичай перед святвечерею тричі обсівати власне обійстя свяченим маком, скликаючи усю нечисть до вечері, але постійно при цьому примовляючи: «Абес-те тоді приступили до нашої святої вечері, коли увесь цей мак визбираєте…».

 Та у нашому етнопроєкті «Буковинське Різдво» на святковій кухні особливі гості – знаний буковинський шеф-кухар Сергій КІНСЬКИЙ, відомі наші краяни, художники Марина РИБАЧУК й Анатолій ФУРЛЕТ. Наперед знаємо, що їхня щира, глибока бесіда під час приготування куті на Святвечір викличе у Вас багато роздумів, спогадів, хвилюючих емоцій. Розкажіть нам про це, якщо знайдете декілька вільних хвилин часу. Надішліть свої дописи (коментарі), або відео, як Ви готуєте кутю для своєї сім’ї. (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717 )

Так Ви долучитеся до символічного великого Буковинського Кола Коляди, яке ми хочемо зробити найбільшим в Україні. Святкуйте радісно разом з нами. Дякуємо за єдність у любові до рідної української традиції, що особливо знаменно й енергетично потужно у різдвяну пору.

Микола ШКРІБЛЯК