Народна творчість та етнологія

etnologУ номері 4/2022 наукового журналу «Народна творчість та етнологія» світ побачила дослідницька праця «Гастрономічна спадщина Буковини»: етнографічний аспект» авторства кандидатки філологічних наук, методистки науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва, асистентки кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Ольги Меленчук.

Цей журнал включено до переліку фахових видань, він виходить під егідою Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського Національної академії наук України та Міжнародної асоціації українських етнологів.

У статті «Гастрономічна спадщина Буковини»: етнографічний аспект»Ольга Меленчук детально характеризує історіографію окресленої проблематики, зокрема аналізується «кулінарна тема» крізь призму фахової етнографічної та художньої літератури, серед яких виокремлює «Енеїду» Івана Котляревського, «Кулінарні фіґлі» та роман-панораму «Букова земля» Марії Матіос тощо.

Проте основний дослідницький акцент Ольги Меленчук – на найсвіжішому наразі гастрономічному путівникові «Смаки Буковини», який, окрім рецептур традиційних блюд, містить фахові етнологічні нариси авторства Миколи Шкрібляка, співавтора книжки і керівника однойменного проєкту «Смаки Буковини».

Ольга Меленчук аналізує обрядовий дискурс, висвітлений у виданні «Смаки Буковини», розглядає представлені кулінарні артефакти як важливу складову культурної спадщини загалом. І підсумовує: «Сила і значення пропонованого видання в його душевності, щирості, способі подачі та глибині матеріалу, розкритті духовних основ української традиційної культури. «Смаки Буковини» - це своєрідний портал у незбагненний світ не лише гастрономічної народної традиції, але й культури Буковини загалом».

Прочитати номер 4/2022 журналу "Народна творчість та етнологія".

Іванна СТЕФ’ЮК,

завідувачка науково-методичного відділу дослідження

та популяризації традиційної культури БЦКМ,

кандидатка філологічних наук

упражнения для пресса

Вкусные кулинарные рецепты

шаблоны joomla 2.5 бесплатно