Олещук Іванна, Шкрібляк Микола. Гуцульський ліжник: дискурс через віки

huculskyj-lijnyk-dyskursУ праці комплексно досліджено основні етапи становлення та розвитку гуцульського ліжникарства з широким оглядом трьох основних осередків: косівського, рахівського і путильського. Вперше охарактеризовано власне буковинський ліжник та акцентовано на його особливостях: технології виготовлення, орнаментальних композиціях, колористиці, символіці та духовному значенні.

Автори Микола Шкрібляк та Іванна Олещук спиралися не тільки на авторитетні наукові джерела з поданим точним їх описом у кінці видання, а й послуговувалися зібраною інформацією та матеріалами з власних науково-дослідних експедицій, які проводилися на Путильщині, завдяки чому вдалося не тільки відшукати тих, хто пам’ятає і добре знає процес виготовлення ліжників (а це сімнадцять респондентів, список яких подається у книзі), а також виявити унікальні зразки традиційних буковинських ліжників. До того ж у виданні згадуються імена народних майстринь Путильщини, які виготовляли ліжники в домашніх умовах.Автори книжки намагалися привернути увагу та показати унікальність власне буковинського ліжника, підкреслюючи його автентичність.

Окрасою видання є цікаві літературно-художні матеріали: прислів’я та приказки про вівцю, народні співанки, висловлювання про ліжник і ліжникарство відомих українських майстрів слова та мистецтва (В. Китайгородська, О. Шкрібляк-Прокоп’юк, В. Герасим’юк, Л. Тугай, В. Нагірний, І. Стеф’юк), короткий словничок ліжникарської лексики. Вміщено також неповторну, із сорока восьми строф – співанку-хроніку про ліжник відомої майстрині із Яворова Косівського району Івано-Франківської області – Ольги Прокоп’юк-Шкрібляк.

Окрім текстової частини, велику цінність являє ілюстративний матеріал – архівні та сучасні світлини, які увиразнюють та доповнюють науково-теоретичний аспект книги.


Олещук І., Шкрібляк М. Гуцульський ліжник: дискурс через віки. Науково-експедиційні нариси / І. І. Олещук, М. М. Шкрібляк. – Чернівці : Друк Арт, 2018. – 79 с.

Ольга МЕЛЕНЧУК, кандидатка філологічних наук,

методистка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ